Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Flatbread
- 20 g olive oil
- 150 g water
- 1 tsp white sugar
- 2 tsp dried instant yeast
- 300 g baker's flour
- ½ tsp salt
Meat topping
- 3 garlic cloves
- 250 g brown onions, cut into quarters (approx. 4)
- 500 g ripe tomatoes, cut into quarters
- 1 tsp salt
- 5 sprigs fresh parsley, leaves only
- 5 sprigs fresh mint, leaves only
- 1 tsp ground cumin
- ½ tsp ground cayenne pepper, to taste
- 1 tsp ground cinnamon
- 1 tsp paprika
- 1 tsp ground allspice
- ½ tsp dried chilli flakes, to taste
- 2 tbsp pomegranate molasses
- 500 g lamb mince
- 30 g pine nuts
Assembly and baking
- olive oil, for greasing
- plain flour, for dusting
- salt, for sprinkling
- 2 lemons, cut into quarters
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1840.2 kJ / 438.2 kcal
- Białko
- 25.9 g
- Węglowodany
- 44.7 g
- Tłuszcz
- 15.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.1 g
- Błonnik
- 6.2 g
- Sód
- 819.3 mg
Alternatywne przepisy
Spiced lamb pie
40min
Moroccan lamb burgers with harissa yoghurt dressing
1 Std. 5 Min
Meatballs in tomato sauce (TM5)
3h 40min
Rustic beef tarts
1 Std.
Naan bread
2 Std. 40 Min
Lamb Kibbeh
1 Std. 30 Min
Lamb tikka with spicy eggplant
40min
Gozleme
1h 40min
Garlic and coriander naan
1 Std. 30 Min
Three cheese pides
1h 40min
Pizza log
1h 55min
Murgh makhani (Butter chicken)
1 Std. 15 Min