Curry lamb cutlets

Curry lamb cutlets

4.5 24 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 portions

Składniki

Curry powder
  • coriander seeds
    30 g
  • cumin seeds
    30 g
  • fennel seeds
    2 tbsp
  • cardamom pods
    10
  • whole cloves
    5
  • cinnamon quill
    1
  • whole black peppercorns
    1 tsp
Curry sauce, cutlets and rice
  • vegetable oil plus extra for frying
    50 g
  • brown onion (approx. 150 g), cut into halves
    1
  • long red chilli deseeded if preferred and cut into halves
    1
  • garlic cloves
    2
  • fresh coriander leaves, stalks and roots, plus extra leaves for garnishing
    20 g
  • piece fresh ginger peeled
    4 cm
  • ground turmeric
    1 tsp
  • coconut cream
    400 g
  • salt
    1 tsp
  • water
    1200 g
  • red lentils
    100 g
  • lamb cutlets (approx. 800 g)
    8 - 10
  • fresh curry leaves (optional)
    6
  • white rice
    300 g

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 portion

Sód 707.4 mg
Białko 46.8 g
Kalorie 4843.4 kJ / 1153.2 kcal
Tłuszcz 77.6 g
Błonnik 4.2 g
Tłuszcz nasycony 37.9 g
Węglowodany 67.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...