Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Moroccan spice mix
- 3 tsp ground ginger
- 3 tsp ground coriander
- 3 tsp ground cumin
- 3 tsp paprika
- 1 ½ tsp ground cinnamon
- 1 ½ tsp ground turmeric
- 1 ½ tsp ground white pepper
- ½ tsp chilli powder
- ½ tsp cayenne pepper
- ½ tsp ground nutmeg
Lamb stew
- 750 g boneless lamb shoulder, cut into pieces (2.5 cm)
- ½ red onion, cut into quarters
- 1 stalk fresh coriander, leaves only, plus extra for garnishing
- 1 orange, segemented and segments cut into halves
- 2 brown onions, cut into quarters
- 2 garlic cloves
- 20 g olive oil
- 800 g canned crushed tomatoes
- 1 tsp Meat stock paste (see Tips)
- 100 g water
- 1 stalk fresh flat-leaf parsley, leaves only
- 230 g couscous
- 150 g dried apricots, cut into pieces (1 cm)
- 1 tsp salt
- 2 pinches ground black pepper
- 2 tbsp flaked almonds
- Greek-style natural yoghurt, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3510.8 kJ / 836 kcal
- Białko
- 50.3 g
- Węglowodany
- 79 g
- Tłuszcz
- 31.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.4 g
- Błonnik
- 17.6 g
- Sód
- 823.1 mg
Alternatywne przepisy
Beef stroganoff
35min
Everyone's favourite chicken curry
40min
Chicken and cashews
55min
Butter chicken
55min
Aromatic chicken pilaf
1h 20min
Beef Burgundy
1h 45min
Lamb korma
4h
Chilli con carne
45min
Vindaloo pork
5h 10min
Chicken cacciatore
50min
Lemon and lamb pie with filo topping
2 Std. 40 Min
Beef "Burgundy"
40min