Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g wiśni, ze słoika, odsączonych (patrz wariant)
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 380 g mąki pszennej
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 200 g mleka
- 50 g cukru
-
1
łyżeczkę cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - mleko skondensowane, niesłodzone, do posmarowania
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 638.9 kJ / 152.7 kcal
- Białko
- 3.8 g
- Węglowodany
- 27.2 g
- Tłuszcz
- 3.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciastka marchewkowe z jabłkiem
1h 45min
Ślimaczki z makiem i żurawiną
2 Std. 10 Min
Drożdżówki Gibassier
2 Std. 10 Min
Ciastka z czerwoną porzeczką
30min
Ciasto gruszkowe z cantuccini
2 Std. 20 Min
Ciasto ananasowe
55 Min
Mleczne bułeczki z żurawiną
3h 5min
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
2 Std.
Ciasto z jabłkami
1h 20 min
Bułeczki drożdżowe z truskawkami
1h 10min
Drożdżówki z jabłkami
2h 35min
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2 Std. 10 Min