Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 brown onion (approx. 150 g), cut into quarters
- 3 garlic cloves
- 1 fresh chilli, deseeded if preferred
- 200 g tempeh, cut into cubes (1-2 cm)
- 50 g extra virgin olive oil
- 400 g canned chopped tomatoes
- 1 tsp ground cumin
- 1 tsp ground coriander
- 1 cinnamon quill
- 1 tbsp tamari
- 1 tbsp mustard powder
- 50 g tomato paste
- 1 - 2 pinches sea salt, to taste
- 1 tbsp raw sugar (opcjonalnie)
- 400 g canned kidney beans, rinsed and drained (approx. 250 g after draining)
- 3 sprigs fresh coriander leaves, to serve
- 100 - 150 g grated cheddar cheese, to serve (optional)
- 200 g sour cream, to serve (see Tips)
- tortillas, cut into wedges and toasted (see Tips)
- lime, cut into wedges to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3633 kJ / 865 kcal
- Białko
- 30.4 g
- Węglowodany
- 39 g
- Tłuszcz
- 63.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 24.9 g
- Błonnik
- 12.3 g
- Sód
- 1743.8 mg
Alternatywne przepisy
Red lentil cauliflower dahl
35 min
Sweet and sour tempeh
50 Min
Lentil bolognese
30 min
Zucchini, lentil and coconut stew
30 min
Honey ginger tofu with greens
2hod. 25min
Tempeh bolognaise
30 min
Vegetarian chilli
35 min
Soba noodle and tofu salad
35 min
Soba noodle mee goreng
40 min
Thai tofu and sweet potato cakes
30 min
Chickpea ratatouille (gut health)
1h
Pulse and pumpkin curry
30 min