Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 brown onion (approx. 150 g), cut into quarters
- 3 garlic cloves
- 1 fresh chilli, deseeded if preferred
- 200 g tempeh, cut into cubes (1-2 cm)
- 50 g extra virgin olive oil
- 400 g canned chopped tomatoes
- 1 tsp ground cumin
- 1 tsp ground coriander
- 1 cinnamon quill
- 1 tbsp tamari
- 1 tbsp mustard powder
- 50 g tomato paste
- 1 - 2 pinches sea salt, to taste
- 1 tbsp raw sugar (opcjonalnie)
- 400 g canned kidney beans, rinsed and drained (approx. 250 g after draining)
- 3 sprigs fresh coriander leaves, to serve
- 100 - 150 g grated cheddar cheese, to serve (optional)
- 200 g sour cream, to serve (see Tips)
- tortillas, cut into wedges and toasted (see Tips)
- lime, cut into wedges to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3633 kJ / 865 kcal
- Białko
- 30.4 g
- Węglowodany
- 39 g
- Tłuszcz
- 63.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 24.9 g
- Błonnik
- 12.3 g
- Sód
- 1743.8 mg
Alternatywne przepisy
Hearty lentil chilli
50 min
Vegetarian chilli
35 min
Thai tofu and sweet potato cakes
30 min
Red lentil cauliflower dahl
35 min
Pulled BBQ jackfruit
25 mnt
Tofu and veg bowl with sweet and sour sauce
1h 50 min
Pulse and pumpkin curry
30 min
Lentil and chickpea burger with tahini dressing
1h 30 min
Honey ginger tofu with greens
2h 25 min
Vegan moussaka
1h 50 min
Lentil bolognese
30 min
Sabji (vegetable) curry
30 min