Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g fine burghul
- 1000 g water
- 2 garlic cloves
- 1 lemon, zest only, no white pith
- 4 spring onions/shallots, trimmed, white part cut into pieces; green part cut into thin slices
- 40 g soy sauce
- 1 tbsp mirin
- 1 tbsp sesame oil
- 2 tsp rice wine vinegar
- ¼ tsp ground black pepper
- 1 tsp raw sugar
- 1 - 2 tsp sambal oelek (see Tips)
- 6 sprigs fresh basil leaves
- 6 sprigs fresh mint leaves
- 40 g pumpkin seeds, roasted (see Tips)
- 80 g roasted pine nuts
- 500 g eggplant, cut into thin slices (approx. 5 mm)
- olive oil, for drizzling
- 1 - 2 tsp sea salt
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2353.3 kJ / 560.3 kcal
- Białko
- 15.6 g
- Węglowodany
- 55.5 g
- Tłuszcz
- 27.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.1 g
- Błonnik
- 14.8 g
- Sód
- 1852.5 mg
Alternatywne przepisy
Honey ginger tofu with greens
2 godz. 25 min
Herbed mushrooms with pearl barley and roasted hazelnuts
13u. 25min
Eggplant and tomato breakfast hash with crispy tempeh
40 min
Vegan moussaka
1 Std. 50 Min
Artichoke and bean ragout
1h 30min
Buckwheat and mushroom quiche
29h 20min
Yasai miso ramen
35min
Eggplant and porcini bites with turmeric tahini dressing
55min
Celeriac parmigiana
1h 10min
Miso soup
30 min
Thai tofu and sweet potato cakes
30 min
Chilli con tempeh
20 min