Torcik matcha Julity Zarosińskiej
TM6 TM5

Torcik matcha Julity Zarosińskiej

4.0 (25 ocen)

Składniki

Herbata do nasączenia ciasta

  • 130 g wody, gorącej (o temp. 70-80⁰C)
  • ½ łyżeczki herbaty matcha, w proszku

Ciasto

  • 220 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 180 g cukru
  • 5 g ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 4 jajka
  • 220 g mąki pszennej
  • 25 g herbaty matcha, w proszku
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem z herbatą matcha

  • 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
  • 250 g sera mascarpone
  • 10 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki herbaty matcha, w proszku
  • 2 łyżeczki wody, ciepłej
  • 200 g dżemu wiśniowego

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
1592.4 kJ / 380.6 kcal
Białko
4.6 g
Węglowodany
32.4 g
Tłuszcz
26.3 g
Tłuszcz nasycony
15.8 g
Błonnik
1.2 g
Sód
110.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy