Urządzenia i Akcesoria
Torcik matcha Julity Zarosińskiej
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 5 godz.
18 kawałków
Składniki
Herbata do nasączenia ciasta
-
130 g wody gorącej (o temp. 70-80⁰C)
-
½ łyżeczki herbaty matcha w proszku
Ciasto
-
100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
-
220 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
-
180 g cukru
-
5 g ekstraktu z wanilii, naturalnego
-
4 jajka w temp. pokojowej
-
220 g mąki pszennej
-
25 g herbaty matcha w proszku
-
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem z herbatą matcha
-
400 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
20 g cukru pudru
-
2 łyżeczki herbaty matcha w proszku
-
2 łyżeczki wody ciepłej
-
200 g dżemu wiśniowego
-
wiórki czekoladowe do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
112.3 mg
Białko
4.8 g
Kalorie
1608.1 kJ /
384.4 kcal
Tłuszcz
26.4 g
Błonnik
1.2 g
Tłuszcz nasycony
15.8 g
Węglowodany
32.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
THERMOMIX
20 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Deser kokosowo-pistacjowy
1 Std. 5 Min
Limonkowe ciasto na zimno
2 Std. 50 Min
Ciasto serowe (Tiropita)
1 Std. 10 Min
Ciasto ryżowe ze słodką pastą z fasoli adzuki
8 Std. 30 Min
Serniczki pistacjowe z mango
2 Std. 30 Min
Torcik bezowo-orzechowy z kremem bananowym
3 Std. 15 Min
Tort cytrynowy z bezą
2 Std. 30 Min
Wegański torcik na zimno z brzoskwiniami i malinami
4 Std.
Rożki kokosowo-migdałowe
1 Std. 20 Min
Deser kokosowy z Varomy
1 Std.
Deser makowy
26 Std. 45 Min
Tiramisu bez laktozy
12 Std. 40 Min