Torcik matcha Julity Zarosińskiej

Torcik matcha Julity Zarosińskiej

3.9 30 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 5 godz.
18 kawałków

Składniki

Herbata do nasączenia ciasta
  • wody gorącej (o temp. 70-80⁰C)
    130 g
  • herbaty matcha w proszku
    ½ łyżeczki
Ciasto
  • gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
    100 g
  • masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
    220 g
  • cukru
    180 g
  • ekstraktu z wanilii, naturalnego
    5 g
  • jajka w temp. pokojowej
    4
  • mąki pszennej
    220 g
  • herbaty matcha w proszku
    25 g
  • proszku do pieczenia
    1 ½ łyżeczki
Krem z herbatą matcha
  • śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    400 g
  • sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
    250 g
  • cukru pudru
    20 g
  • herbaty matcha w proszku
    2 łyżeczki
  • wody ciepłej
    2 łyżeczki
  • dżemu wiśniowego
    200 g
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 384.4 kcal / 1608.1 kJ
Białko 4.8 g
Tłuszcz 26.4 g
Węglowodany 32.9 g
Błonnik 1.2 g
Tłuszcz nasycony 15.8 g
Sód 112.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...