
Urządzenia i Akcesoria
Torcik matcha Julity Zarosińskiej
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 5 godz.
18 kawałków
Składniki
Herbata do nasączenia ciasta
-
wody gorącej (o temp. 70-80⁰C)130 g
-
herbaty matcha w proszku½ łyżeczki
Ciasto
-
gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki100 g
-
masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy220 g
-
cukru180 g
-
ekstraktu z wanilii, naturalnego5 g
-
jajka w temp. pokojowej4
-
mąki pszennej220 g
-
herbaty matcha w proszku25 g
-
proszku do pieczenia1 ½ łyżeczki
Krem z herbatą matcha
-
śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki400 g
-
sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki250 g
-
cukru pudru20 g
-
herbaty matcha w proszku2 łyżeczki
-
wody ciepłej2 łyżeczki
-
dżemu wiśniowego200 g
-
wiórki czekoladowe do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
384.4 kcal /
1608.1 kJ
Białko
4.8 g
Tłuszcz
26.4 g
Węglowodany
32.9 g
Błonnik
1.2 g
Tłuszcz nasycony
15.8 g
Sód
112.3 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

THERMOMIX
20 Przepisów
Polska
Polska