![Ziemniaczane podpłomyki Ziemniaczane podpłomyki](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/80D0286C-A87F-4E6B-A661-1EA1E4D80BB0/Derivates/D45CDEA2-280B-4774-8D26-0E5844A38EDD.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 500 g wody
- ½ łyżeczki soli
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 648 kJ / 155 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 28 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Błonnik
- 1.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Podpłomyki w libańskim stylu
2 godz. 20 min
Hiszpańskie krokieciki ziemniaczane
3 Std.
Chlebki guttiau
2h 30min
Libańskie chlebki z zatarem i sałatką z kaszy pęczak
2 godz. 20 min
Podhalańskie moskole
1h
Ziemniaki księżnej (pommes duchesse)
1h
Minichlebki z kminkiem
1 Std. 30 Min
Paszteciki piknikowe
50 Min
Żytnie podpłomyki
2h 10 min
Placki z chleba z sosem czosnkowo-ziołowym
50 Min
Chlebki z serem feta i koperkiem
1 Std. 30 Min
Podpłomyki z masłem ziołowym
40 Min