
Wersje kompatybilne
Wegański torcik na zimno z brzoskwiniami i malinami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spód
- 100 g migdałów, blanszowanych bez skórki
- 50 g moreli suszonych, bez pestek
- 100 g oleju kokosowego twardego, pokrojonego na kawałki
- 100 g syropu z agawy
- 30 g amarantusa, ekspandowanego
- 30 g wiórków kokosowych
Nadzienie brzoskwiniowe
- 200 g cukru
- ½ laski wanilii pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej
- 450 g brzoskwiń, z puszki pokrojonych na kawałki, odsączonych z zalewy
- 4 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 800 g miękkiego tofu odsączonego, pokrojonego na kawałki
- 200 g margaryny, wegańskiej miękkiej, pokrojonej na kawałki
- 4 łyżeczki agaru (10 g)
- 30 g skrobi kukurydzianej
Polewa malinowa
- 70 g cukru
- 500 g malin, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 100 g soku brzoskwiniowego lub zalewy zachowanej z puszki brzoskwiń
- 14 g czerwonej glazury żelowej, w proszku, niesłodzonej wegańskiej, np. Biovegan (1 op.)
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 491.4 kcal / 2057.3 kJ
- Białko
- 10.5 g
- Tłuszcz
- 28.5 g
- Węglowodany
- 51.8 g
- Błonnik
- 6.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.4 g
- Sód
- 31.9 mg