Wegański torcik na zimno z brzoskwiniami i malinami
TM6 TM5

Wegański torcik na zimno z brzoskwiniami i malinami

4.0 ( 33 oceny )

Składniki

Spód

  • 100 g migdałów, blanszowanych bez skórki
  • 50 g moreli suszonych, bez pestek
  • 100 g oleju kokosowego twardego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g syropu z agawy
  • 30 g amarantusa, ekspandowanego
  • 30 g wiórków kokosowych

Nadzienie brzoskwiniowe

  • 200 g cukru
  • ½ laski wanilii pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej
  • 450 g brzoskwiń, z puszki pokrojonych na kawałki, odsączonych z zalewy
  • 4 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 800 g miękkiego tofu odsączonego, pokrojonego na kawałki
  • 200 g margaryny, wegańskiej miękkiej, pokrojonej na kawałki
  • 4 łyżeczki agaru (10 g)
  • 30 g skrobi kukurydzianej

Polewa malinowa

  • 70 g cukru
  • 500 g malin, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 100 g soku brzoskwiniowego lub zalewy zachowanej z puszki brzoskwiń
  • 14 g czerwonej glazury żelowej, w proszku, niesłodzonej wegańskiej, np. Biovegan (1 op.)

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
491.4 kcal / 2057.3 kJ
Białko
10.5 g
Tłuszcz
28.5 g
Węglowodany
51.8 g
Błonnik
6.1 g
Tłuszcz nasycony
11.4 g
Sód
31.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy