Wersje kompatybilne
Wegański torcik na zimno z brzoskwiniami i malinami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spód
- 100 g migdałów, blanszowanych, bez skórki
- 50 g moreli suszonych, bez pestek
- 100 g oleju kokosowego, twardego, pokrojonego na kawałki
- 100 g syropu z agawy
- 30 g amarantusa, ekspandowanego
- 30 g wiórków kokosowych
Nadzienie brzoskwiniowe
- 200 g cukru
- ½ laski wanilii, pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej
- 450 g brzoskwiń, z puszki, pokrojonych na kawałki, odsączonych z zalewy
- 4 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 800 g miękkiego tofu, odsączonego, pokrojonego na kawałki
- 200 g margaryny, wegańskiej, miękkiej, pokrojonej na kawałki
- 4 łyżeczki agaru (10 g)
- 30 g skrobi kukurydzianej
Polewa malinowa
- 70 g cukru
- 500 g malin, świeżych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 100 g soku brzoskwiniowego lub zalewy zachowanej z puszki brzoskwiń
- 14 g czerwonej glazury żelowej, w proszku, niesłodzonej, wegańskiej, np. Biovegan (1 op.)
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 2057.3 kJ / 491.4 kcal
- Białko
- 10.5 g
- Węglowodany
- 51.8 g
- Tłuszcz
- 28.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.4 g
- Błonnik
- 6.1 g
- Sód
- 31.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegańskie mini pączki kokosowe ze skórką pomarańczy
55min
Wegańskie ciasto kokosowe
50min
Torcik matcha Julity Zarosińskiej
5h
Wegański szarpaniec
7h 10min
Veganisu z espresso i migdałami
6 Std.
Lasagne z topinamburem
1h 20min
Tiramisu bez laktozy
12u. 40min
Seitan z sosem pomarańczowym
2h
Pączki wegańskie z batatem
2 Std. 40 Min
Tort czekoladowy z wiśniami
8 godz.
Gofry wegańskie z kokosową śmietanką
55min
Wegańskie naleśniki
50min