
Wersje kompatybilne
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn
- 120 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
- 130 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
- 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
- 100 g kaszy gryczanej, prażonej
- 1500 g wody źródlanej lub przegotowanej
- 30 g soli
- 20 g nasion chia
-
20
g siemienia lnianego złotego
lub 20 g siemienia lnianego brązowego -
¾
łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
(opcjonalnie)
lub 10 g świeżych drożdży (patrz wskazówka) (opcjonalnie) - 520 g mąki pszennej chlebowej typu 750 lub 650
- 110 g mąki żytniej typu 720 (patrz wskazówka)
- olej ilość do natłuszczenia miski
- mąka pszenna chlebowa typu 750 lub 650, ilość do oprószenia blatu i chlebów
- 10 kostek lodu (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 123.8 kcal / 518.4 kJ
- Białko
- 3.9 g
- Tłuszcz
- 1.6 g
- Węglowodany
- 25 g
- Błonnik
- 2 g