Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
TM6 TM5

Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie

4.3 (58 ocen)

Składniki

Zaczyn

  • 120 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
  • 130 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
  • 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)

Ciasto właściwe

  • 100 g kaszy gryczanej, prażonej
  • 1500 g wody, źródlanej lub przegotowanej
  • 30 g soli
  • 20 g nasion chia
  • 20 g siemienia lnianego złotego
    lub 20 g siemienia lnianego brązowego
  • ¾ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
    lub 10 g świeżych drożdży (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
  • 520 g mąki pszennej chlebowej, typu 750 lub 650
  • 110 g mąki żytniej, typu 720 (patrz wskazówka)
  • olej, ilość do natłuszczenia miski
  • mąka pszenna chlebowa, typu 750 lub 650, ilość do oprószenia blatu i chlebów
  • 10 kostek lodu (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
518.4 kJ / 123.8 kcal
Białko
3.9 g
Węglowodany
25 g
Tłuszcz
1.6 g
Błonnik
2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy