
Urządzenia i Akcesoria
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 20 godz.
26 kromek
Składniki
Zaczyn
-
ziaren żyta (patrz wskazówka)120 g
-
wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)130 g
-
żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)1 - 2 łyżki
Ciasto właściwe
-
kaszy gryczanej, prażonej100 g
-
wody źródlanej lub przegotowanej1500 g
-
soli30 g
-
nasion chia20 g
-
siemienia lnianego złotego20 g
-
suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)¾ łyżeczki
-
mąki pszennej chlebowej typu 750 lub 650520 g
-
mąki żytniej typu 720 (patrz wskazówka)110 g
-
olej ilość do natłuszczenia miski
-
mąka pszenna chlebowa typu 750 lub 650, ilość do oprószenia blatu i chlebów
-
kostek lodu (patrz wskazówka)10
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
123.8 kcal /
518.4 kJ
Białko
3.9 g
Tłuszcz
1.6 g
Węglowodany
25 g
Błonnik
2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

DOMOWE PIECZYWO
11 Przepisów
Polska
Polska