Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie

Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie

4.3 59 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 20 godz.
26 kromek

Składniki

Zaczyn
  • ziaren żyta (patrz wskazówka)
    120 g
  • wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
    130 g
  • żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
    1 - 2 łyżki
Ciasto właściwe
  • kaszy gryczanej, prażonej
    100 g
  • wody źródlanej lub przegotowanej
    1500 g
  • soli
    30 g
  • nasion chia
    20 g
  • siemienia lnianego złotego
    20 g
    20 g siemienia lnianego brązowego
  • suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
    ¾ łyżeczki
    10 g świeżych drożdży, (patrz wskazówka)
  • mąki pszennej chlebowej typu 750 lub 650
    520 g
  • mąki żytniej typu 720 (patrz wskazówka)
    110 g
  • olej ilość do natłuszczenia miski
  • mąka pszenna chlebowa typu 750 lub 650, ilość do oprószenia blatu i chlebów
  • kostek lodu (patrz wskazówka)
    10

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 123.8 kcal / 518.4 kJ
Białko 3.9 g
Tłuszcz 1.6 g
Węglowodany 25 g
Błonnik 2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...