Urządzenia i Akcesoria
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 20 godz.
26 kromek
Składniki
Zaczyn
-
120 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
-
130 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
-
1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
-
100 g kaszy gryczanej, prażonej
-
1500 g wody źródlanej lub przegotowanej
-
30 g soli
-
20 g nasion chia
-
20 g siemienia lnianego brązowego20 g siemienia lnianego złotego
-
10 g świeżych drożdży, (patrz wskazówka)¾ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
-
520 g mąki pszennej chlebowej typu 750 lub 650
-
110 g mąki żytniej typu 720 (patrz wskazówka)
-
olej ilość do natłuszczenia miski
-
mąka pszenna chlebowa typu 750 lub 650, ilość do oprószenia blatu i chlebów
-
10 kostek lodu (patrz wskazówka)
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Białko
3.9 g
Kalorie
518.4 kJ /
123.8 kcal
Tłuszcz
1.6 g
Błonnik
2 g
Węglowodany
25 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DOMOWE PIECZYWO
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18 godz. 20 min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pieczonymi ziemniakami i orzechami włoskimi
19 godz. 10 min
Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim
18 godz. 45 min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 godz. 30 min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min