
Wersje kompatybilne
Libańskie chlebki z zatarem i sałatką z kaszy pęczak
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Libańskie chlebki z zatarem
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- 1 czubata łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka cząbru, suszonego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczkę ziaren pieprzu zielonego
- 40 g ziaren sezamu, białego
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- ¾ łyżeczki soli
- 60 g oliwy z oliwek
- 140 g wody
- 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
- ½ łyżeczki cukru
- 170 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
Sałatka z pęczaku
- 150 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 15 - 20 liści szałwii, świeżej
- 30 g masła
- ¾ łyżeczki soli
- 120 g żółtej fasolki szparagowej, świeżej, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 260 g wody
- 100 g awokado, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 60 g czarnych oliwek, odsączonych z zalewy
- 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2581 kJ / 616 kcal
- Białko
- 11.5 g
- Węglowodany
- 68.5 g
- Tłuszcz
- 36.2 g
- Błonnik
- 7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Czosnkowe chlebki naan
30min
Chlebki naan z cebulą i kminem rzymskim
2h
Placek z hummusem z cieciorki
20 min
Sałatka tabbouleh
1 Std. 40 Min
Hummus z buraka
1 Std.
Podpłomyki w libańskim stylu
2 Std. 20 Min
Fougasse - chleb francuski
2h
Empanadas z topinamburem i serem cheddar
1 Std. 30 Min
Pasta Mutabal z podpłomykami
1h 35min
Parathas nadziewane kalafiorem
55min
Ślimaczki drożdżowe z pastą sezamową
2h
Pasta kokosowa z cebulą i kolendrą
50 Min