Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 50 g mleka, 3,2% tłuszczu
- 1 jajko
- 50 g wody
- 1 łyżeczka soli
Farsz
- 100 g sera cheddar, pokrojonego na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 70 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 400 g topinamburu, obranego, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- oliwa z oliwek, do posmarowania pierogów
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
Sos
- 50 g rukoli
- 100 g oliwy z oliwek
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2683.2 kJ / 641.3 kcal
- Białko
- 13.6 g
- Węglowodany
- 55 g
- Tłuszcz
- 41.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.4 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Sód
- 912.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gnocchi alla romana
2h
Ciastka z mąki z ciecierzycy (Panisses)
40 Min
Vol-au-vent z mulami i kapustą włoską
1h 45min
Portugalski placek - Folar
8h 40min
Libańskie chlebki z zatarem i sałatką z kaszy pęczak
2 Std. 20 Min
Podpłomyki w libańskim stylu
2 Std. 20 Min
Samosy z farszem ziemniaczanym i kolendrą
1 Std. 30 Min
Dip paprykowo-orzechowy
10 Min
Carimañolas z mięsem i serem
3 Std. 5 Min
Meksykańskie chili con carne z serową polentą
1 Std. 10 Min
Chlebki z serem feta i koperkiem
1 Std. 30 Min
Calzone z mozzarellą i jajkiem
2h 50min