Pulpety, o rety! Beaty Dobroszek-Trzebskiej
TM6 TM5

Pulpety, o rety! Beaty Dobroszek-Trzebskiej

4.1 (178 ocen)

Składniki

Pulpety

  • oliwa z oliwek, do natłuszczenia dłoni oraz dolnej części przystawki Varoma i wkładu Varomy
  • 100 g mleka
  • 1 bułka, kajzerka
  • 400 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na kawałki
  • 100 g pieczarek, przekrojonych na pół
  • 1 jajko
  • 15 g koniaku
  • 2 - 3 szczypty tymianku, suszonego
  • 2 - 3 szczypty rozmarynu, suszonego
  • 2 - 3 szczypty majeranku, suszonego
  • ½ - 1 łyżeczkę soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Sos pieczarkowy

  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 150 - 200 g pieczarek, przekrojonych na pół
  • 25 g oliwy z oliwek
  • ½ - 1 łyżeczkę soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 300 g wody
  • 60 g śmietany, 18% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1282.1 kJ / 306.4 kcal
Białko
28.9 g
Węglowodany
13.4 g
Tłuszcz
14.3 g
Tłuszcz nasycony
4 g
Błonnik
1.8 g
Sód
741.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy