Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pulpety
- oliwa z oliwek, do natłuszczenia dłoni oraz dolnej części przystawki Varoma i wkładu Varomy
- 100 g mleka
- 1 bułka, kajzerka
- 400 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na kawałki
- 100 g pieczarek, przekrojonych na pół
- 1 jajko
- 15 g koniaku
- 2 - 3 szczypty tymianku, suszonego
- 2 - 3 szczypty rozmarynu, suszonego
- 2 - 3 szczypty majeranku, suszonego
- ½ - 1 łyżeczkę soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos pieczarkowy
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 150 - 200 g pieczarek, przekrojonych na pół
- 25 g oliwy z oliwek
- ½ - 1 łyżeczkę soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 300 g wody
- 60 g śmietany, 18% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1282.1 kJ / 306.4 kcal
- Białko
- 28.9 g
- Węglowodany
- 13.4 g
- Tłuszcz
- 14.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 741.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kremowa potrawka z kurczaka
55 min
Kurczak z sosem pieczarkowym i ziemniakami
1h
Gulasz z udźca indyka
1h 25 min
Rolada makaronowa z mięsem
1h 30min
Pulpety wieprzowe z kiszoną kapustą i sosem jałowcowym
45 min
Mięsne medaliony z mięsa mielonego z sosem koperkowym
1u. 50min
Roladki z piersi indyka
2h 30 min
Pulpety z sosem cebulowo-migdałowym
50 min
Pulpety wołowe z czerwoną kapustą
45 min
Klopsy królewieckie
2 Std. 10 Min
Shoarma z kurczaka
1h 45 min
Żur z klopsikami na Varomie
1h