Wersje kompatybilne
Gulasz z łopatki wieprzowej z burakiem i marchewką
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 200 g mleka
- 350 g mąki tortowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 10 g cukru
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 40 g oleju plus dodatkowa, ilość do natłuszczenia dolnej części przystawki Varoma
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 130 g marchewki, pokrojonej w plastry
- 250 - 280 g czerwonego buraka, pokrojonego na kawałki
- 180 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 100 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- 500 g wody
- 500 g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości, pokrojonego na 2 cm kawałki
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostkę bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona - 20 g koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3493.9 kJ / 834.5 kcal
- Białko
- 35.5 g
- Węglowodany
- 90.5 g
- Tłuszcz
- 40.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.3 g
- Błonnik
- 9 g
- Sód
- 1313.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gulasz wieprzowy
50min
Gulasz z łopatki wołowej i kopytka na parze
1h 30min
Wolno gotowana łopatka wieprzowa (z osłoną noża miksującego)
4h 20 min
Gulasz wieprzowy z dynią i pieczarkami
1 godz. 35 min
Pomidorowy gulasz wołowy z pureé ziemniaczanym z marchewką
50min
Gulasz wołowy z papryką
1h 25min
Wolno gotowane udka z kurczaka w sosie paprykowym z ryżem (z osłoną noża miksującego)
4h 45min
Gulasz
45 min
Wieprzowina w sosie pomarańczowym
1 godz.
Gulasz wołowy z knedlami z czerstwego pieczywa
2 Std.
Podudzia z kurczaka w sosie puttanesca (z osłoną noża miksującego)
2h 30min
Smażone bułeczki z wieprzowiną
1 godz. 5 min