Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 170 g mleka
- 150 g wody
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g) - 1 łyżeczka cukru
- 30 g masła, miękkiego
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i bułek
- 1 ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1118.9 kJ / 267.3 kcal
- Białko
- 7.6 g
- Węglowodany
- 50.3 g
- Tłuszcz
- 4.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.5 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 376.6 mg
Alternatywne przepisy
Chleb jogurtowy
3h
Chleb tostowy (bez laktozy)
2h 45min
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4 Std. 35 Min
Rogale śniadaniowe
2 godz. 10 min
Bułki śniadaniowe
1h 40min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 godz. 10 min
Zawijane drożdżówki z serem
2h 40min
Tradycyjne bagietki
2h 30min
Chałka z kruszonką
1 godz. 30 min
Chleb portugalski (Pão de água)
4h
Domowe bułki do hot dogów
2h 15min
Bajgle z makiem
1h 25min