Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dżem gruszkowy z imbirem i wanilią
- 1000 g gruszek, dojrzałych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- ½ laski wanilii
- 50 - 80 g cukru
- 1 - 2 łyżeczki korzenia imbiru, świeżego, startego
Gofry
- 3 jajka
- 375 g mleka
- 250 g mąki pszennej
- 70 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do smażenia
- 20 - 25 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 878.1 kJ / 209.9 kcal
- Białko
- 4.2 g
- Węglowodany
- 33.6 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.2 g
- Błonnik
- 2.7 g
- Sód
- 75.2 mg