Pizza bianco ze szpinakiem

Pizza bianco ze szpinakiem

4.8 1.2K ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
8 porcji

Składniki

Ciasto
  • 220 g wody ciepłej
  • 1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
  • 20 g świeżych drożdży pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 łyżeczka soli
Farsz
  • 230 g sera żółtego typu gouda, pokrojonego na kawałki
  • 180 - 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g białej cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 150 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 200 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 1 czerwona cebula (ok.100 g), pokrojona w piórka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 461.4 kcal / 1930.5 kJ
Białko 20.1 g
Tłuszcz 22.1 g
Węglowodany 45.4 g
Błonnik 3.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...