Pizza bianco ze szpinakiem
TM6 TM5

Pizza bianco ze szpinakiem

4.8 (1.1K ocen)

Składniki

Ciasto

  • 30 g oliwa z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i blachy
  • 220 g wody, ciepłej
  • 1 łyżeczka cukru
    lub 1 łyżeczka ekstraktu słodowego w proszku
  • 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
    lub 2 łyżeczki suchych drożdży (7 g)
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Farsz

  • 230 g sera żółtego, typu gouda, pokrojonego na kawałki
  • 180 - 200 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g cebuli, żółtej, pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia blachy (opcjonalnie)
  • 150 g liści szpinaku, świeżych
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia piersi kurczaka
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 200 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 1 czerwona cebula (ok.100 g), pokrojona w piórka

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1691 kJ / 404 kcal
Białko
19.9 g
Węglowodany
43.8 g
Tłuszcz
17.9 g
Błonnik
3.1 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy