
Urządzenia i Akcesoria
Pizza bianco ze szpinakiem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
8 porcji
Składniki
Ciasto
-
220 g wody ciepłej
-
1 łyżeczka cukru
-
20 g świeżych drożdży pokruszonych
-
400 g mąki pszennej
-
30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
1 łyżeczka soli
Farsz
-
230 g sera żółtego typu gouda, pokrojonego na kawałki
-
180 - 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
100 g białej cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
150 g liści szpinaku baby, świeżych
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
200 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 1 cm kostkę
-
1 czerwona cebula (ok.100 g), pokrojona w piórka
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
461.4 kcal /
1930.5 kJ
Białko
20.1 g
Tłuszcz
22.1 g
Węglowodany
45.4 g
Błonnik
3.5 g