Pizza ze szpinakiem i owczym serem

Pizza ze szpinakiem i owczym serem

4.8 803 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

Ciasto
  • 170 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 90 g wody letniej
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 10 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki cukru
Dodatki
  • 100 g sera owczego (typu feta lub mizithra) pokrojonego na kawałki
    100 g sera pecorino, lub oscypka
  • 250 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
  • 200 g pomidorów, dojrzałych obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
    200 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 liści bazylii, świeżych
    1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 60 - 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 150 - 200 g liści szpinaku, świeżych
    150 - 200 g liści szpinaku, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, dobrze odsączonych

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 489.7 kcal / 2048.8 kJ
Białko 24.8 g
Tłuszcz 25.3 g
Węglowodany 41.7 g
Błonnik 3.8 g
Tłuszcz nasycony 12.8 g
Sód 1238.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...