Pizza ze szpinakiem i owczym serem
TM6 TM5

Pizza ze szpinakiem i owczym serem

4.8 (730 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 170 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 90 g wody, letniej
  • 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 10 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki cukru

Dodatki

  • 100 g sera owczego (typu feta lub mizithra), pokrojonego na kawałki
    lub 100 g sera pecorino lub oscypka
  • 250 g sera mozzarella, twardego, pokrojonego na kawałki
  • 200 g pomidorów, dojrzałych, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
    lub 200 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 liści bazylii, świeżych
    lub 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 60 - 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 150 - 200 g liści szpinaku, świeżych
    lub 150 - 200 g liści szpinaku, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, dobrze odsączonych

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2048.8 kJ / 489.7 kcal
Białko
24.8 g
Węglowodany
41.7 g
Tłuszcz
25.3 g
Tłuszcz nasycony
12.8 g
Błonnik
3.8 g
Sód
1238.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy