Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- 450 g papryki, bez gniazd nasiennych (300 g pokrojone na kawałki, 150 g pokrojone w 0,5-1 cm paski)
- 300 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 250 g kiełbasy, pokrojonej w półplasterki, podsmażonej na patelni
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 1 łyżeczka cukru
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
-
500
g pomidorów, świeżych, bez skórki, pokrojonych na kawałki
lub 500 g krojonych pomidorów, z puszki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1081 kJ / 258 kcal
- Białko
- 16 g
- Węglowodany
- 20 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Sód
- 1198 mg
Alternatywne przepisy
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką i kiełbasą
1h
Zupa pomidorowa z ryżem i kurczakiem
40min
Kapuśniak
50min
Zupa z kiszonych ogórków
45min
Zupa pomidorowa spod Szrenicy
30min
Pulpety w sosie pomidorowym
45min
Żurek
50min
Zupa gulaszowa
1h 35 min
Bigos z krojonej młodej kapusty (TM5)
45min
Barszcz czerwony zabielany
45min
Fasolka po bretońsku
13h 30 min
Bigos
1h 30min