Bowl z soczewicą, warzywami i serem halloumi
TM6 TM5

Bowl z soczewicą, warzywami i serem halloumi

4.7 (138 ocen)

Składniki

  • 500 g batatów, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 500 g różyczek kalafiora
  • 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw z chili
    lub ½ łyżeczki chili, mielonego
  • 60 g orzeszków piniowych
    lub 60 g migdałów, w słupkach
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g białej fasoli, z puszki, odsączonej i opłukanej
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 30 - 50 g wody (patrz wskazówka)
  • ½ płaskiej łyżeczki kminku, mielonego
  • 250 g sera halloumi, pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 1 puszka soczewicy z puszki, odsączonej (ok. 265 g)
  • 2 łyżki natki pietruszki, świeżej, tylko liście, grubo posiekane, do posypania (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2965.8 kJ / 708.9 kcal
Białko
31.2 g
Węglowodany
72.3 g
Tłuszcz
35.8 g
Tłuszcz nasycony
11.8 g
Błonnik
17.1 g
Sód
2083 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy