Grillowane skrzydełka w marynacie cytrynowo-pieprzowej
TM6 TM5

Grillowane skrzydełka w marynacie cytrynowo-pieprzowej

4.8 (129 ocen)

Składniki

  • 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki

Mieszanka przypraw do skrzydełek

  • 1000 g skrzydełek z kurczaka, tylko najgrubsze i środkowe części (lotki odciąć)
  • 10 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej, mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego

Sos

  • 1 ząbek czosnku
  • 130 g majonezu
  • 130 g jogurtu greckiego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 25 g miodu, płynnego
    lub 25 g syropu klonowego
  • 25 g musztardy Dijon
  • 10 g sosu sriracha (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego

Grillowanie skrzydełek

  • natka pietruszki, świeża, posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3401.6 kJ / 813 kcal
Białko
51 g
Węglowodany
13.3 g
Tłuszcz
61.6 g
Tłuszcz nasycony
15.4 g
Błonnik
1.7 g
Sód
1792.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy