
Urządzenia i Akcesoria
Grillowane skrzydełka w marynacie cytrynowo-pieprzowej
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
4 porcje
Składniki
-
sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki40 g
Mieszanka przypraw do skrzydełek
-
skrzydełek z kurczaka tylko najgrubsze i środkowe części (lotki odciąć)1000 g
-
skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki10 g
-
soli2 łyżeczki
-
papryki wędzonej, mielonej2 łyżeczki
-
czosnku, granulowanego1 łyżeczka
-
cebuli suszonej, mielonej1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, świeżo mielonego1 łyżeczka
-
pieprzu cayenne, mielonego¼ łyżeczki
Sos
-
ząbek czosnku1
-
majonezu130 g
-
jogurtu greckiego130 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego20 g
-
miodu, płynnego25 g
-
musztardy Dijon25 g
-
sosu sriracha (opcjonalnie)10 g
-
pieprzu czarnego, świeżo mielonego½ łyżeczki
Grillowanie skrzydełek
-
natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
813 kcal /
3401.6 kJ
Białko
51 g
Tłuszcz
61.6 g
Węglowodany
13.3 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
15.4 g
Sód
1792.3 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NEWSLETTER III/2023
11 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Marynata z musztardą i curry
15 Min
Grillowane żeberka w słodko-kwaśnym sosie BBQ
2 Std. 30 Min
Sos do potraw z grilla
15 Min
Grillowane podudzia z kurczaka w glazurze z whisky
50 Min
Ryba w stylu Veracruz
45 Min
Pieczony kurczak w winie (Coq au vin)
2 Std.
Skrzydełka w przyprawie pięciu smaków
45 Min
Ryba w piwnym cieście
30 Min
Żeberka teriyaki ze słodko-kwaśnymi warzywami
2 Std.
Udka kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem
1 Std. 10 Min
Udka kurczaka pieczone na kapuście
1 Std. 10 Min
Karkówka marynowana z grilla
3 Std. 20 Min