Bigos cygański

4.7 95 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • 30 g wody
  • 300 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki lub w plastry
  • 55 g oleju
    55 g oliwy z oliwek
  • 200 - 300 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
    200 - 300 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
  • 450 g kiełbasy (np. śląskiej, głogowskiej, podwawelskiej), pokrojonej w 0,5 cm plastry
  • 300 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 5 g octu jabłkowego
  • 1 - 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 - 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1297 mg
Białko 21.7 g
Kalorie 2165.7 kJ / 517.6 kcal
Tłuszcz 42.2 g
Błonnik 3.5 g
Tłuszcz nasycony 10.6 g
Węglowodany 17.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...