
Urządzenia i Akcesoria
Purée ziemniaczane (z osłoną noża miksującego 2.0)
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje
Składniki
Obieranie ziemniaków
-
wody1200 g
-
oliwy z oliwek (patrz wskazówka)1 łyżeczka
-
ziemniaków nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)900 g
Purée ziemniaczane
-
bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)140 g
-
mleka90 g
-
masła pokrojonego na kawałki60 g
-
czosnku, granulowanego (opcjonalnie)¾ - 1 łyżeczka
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
-
oliwa z oliwek do dekoracji
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
295.3 kcal /
1235.7 kJ
Białko
5.4 g
Tłuszcz
13.2 g
Węglowodany
40.7 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
8.2 g
Sód
623.8 mg