Purée ziemniaczane (z osłoną noża miksującego 2.0)

Purée ziemniaczane (z osłoną noża miksującego 2.0)

4.8 172 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

Obieranie ziemniaków
  • wody
    1200 g
  • oliwy z oliwek (patrz wskazówka)
    1 łyżeczka
  • ziemniaków nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)
    900 g
Purée ziemniaczane
  • bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
    140 g
  • mleka
    90 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    60 g
  • czosnku, granulowanego (opcjonalnie)
    ¾ - 1 łyżeczka
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • oliwa z oliwek do dekoracji
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 295.3 kcal / 1235.7 kJ
Białko 5.4 g
Tłuszcz 13.2 g
Węglowodany 40.7 g
Błonnik 5 g
Tłuszcz nasycony 8.2 g
Sód 623.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...