![Purée ziemniaczane (z osłoną noża miksującego 2.0) Purée ziemniaczane (z osłoną noża miksującego 2.0)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/16817b9483420219b7701c46b5168edf/Derivates/5d93b864047a05bdf283259a0ad1bca7bf8e01f8.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Obieranie ziemniaków
- 1200 g wody
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (patrz wskazówka)
- 900 g ziemniaków nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)
Purée ziemniaczane
- 140 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
- 90 g mleka
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
- ¾ - 1 łyżeczka czosnku, granulowanego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- oliwa z oliwek do dekoracji
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 295.3 kcal / 1235.7 kJ
- Białko
- 5.4 g
- Tłuszcz
- 13.2 g
- Węglowodany
- 40.7 g
- Błonnik
- 5 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.2 g
- Sód
- 623.8 mg