Purée ziemniaczane (z osłoną noża miksującego 2.0)
TM6

Purée ziemniaczane (z osłoną noża miksującego 2.0)

4.9 (138 ocen)

Składniki

Obieranie ziemniaków

  • 1200 g wody
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (patrz wskazówka)
  • 900 g ziemniaków, nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)

Purée ziemniaczane

  • 140 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
  • 90 g mleka
  • 60 g masła, pokrojonego na kawałki
  • ¾ - 1 łyżeczka czosnku, granulowanego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • oliwa z oliwek, do dekoracji
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1235.7 kJ / 295.3 kcal
Białko
5.4 g
Węglowodany
40.7 g
Tłuszcz
13.2 g
Tłuszcz nasycony
8.2 g
Błonnik
5 g
Sód
623.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy