Urządzenia i Akcesoria
Maślany kurczak z curry (Butter chicken)
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
Marynowanie kurczaka
-
mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 3 cm kawałki750 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego40 g
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
-
papryki słodkiej, mielonej2 łyżeczki
-
curry, mielonego2 łyżeczki
-
cynamonu, mielonego¼ łyżeczki
-
czosnku, granulowanego¼ łyżeczki
Sos
-
cebule szalotki przekrojone na pół (ok. 90 g)2
-
ząbki czosnku2
-
korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry15 g
-
masła pokrojonego na kawałki50 g
-
przecieru pomidorowego, typu passata150 g
-
koncentratu pomidorowego50 g
-
wody50 g
-
cukru trzcinowego, nierafinowanego30 g
-
migdałów, mielonych (mąki migdałowej, patrz wskazówka)20 g
-
curry, mielonego2 łyżeczki
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
-
kolendra, świeża posiekana, do dekoracji
-
jogurt grecki do podania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
288.2 kcal /
1206 kJ
Białko
26.4 g
Tłuszcz
14.2 g
Węglowodany
14.7 g
Błonnik
3.1 g
Tłuszcz nasycony
5.8 g
Sód
731 mg