Maślany kurczak z curry (Butter chicken)

4.9 27 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

Marynowanie kurczaka
  • mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 3 cm kawałki
    750 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    40 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • papryki słodkiej, mielonej
    2 łyżeczki
  • curry, mielonego
    2 łyżeczki
  • cynamonu, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • czosnku, granulowanego
    ¼ łyżeczki
Sos
  • cebule szalotki przekrojone na pół (ok. 90 g)
    2
  • ząbki czosnku
    2
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    15 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    50 g
  • przecieru pomidorowego, typu passata
    150 g
  • koncentratu pomidorowego
    50 g
  • wody
    50 g
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    30 g
  • migdałów, mielonych (mąki migdałowej, patrz wskazówka)
    20 g
  • curry, mielonego
    2 łyżeczki
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • kolendra, świeża posiekana, do dekoracji
  • jogurt grecki do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 288.2 kcal / 1206 kJ
Białko 26.4 g
Tłuszcz 14.2 g
Węglowodany 14.7 g
Błonnik 3.1 g
Tłuszcz nasycony 5.8 g
Sód 731 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...