Spaghetti z sosem pesto i krewetkami

Spaghetti z sosem pesto i krewetkami

4.9 197 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 25 min
4 porcje

Składniki

  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g liści bazylii, świeżych
  • 30 g orzeszków piniowych
    30 g migdałów, w słupkach
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 50 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu i oprószenia
  • 200 g krewetek, surowych, obranych
    200 g krewetek, mrożonych, obranych, uprzednio rozmrożonych
  • woda do gotowania makaronu
  • 1 opakowanie makaronu, suchego, typu spaghetti (400 g)
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 80 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 150 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 3 gałązki tymianku, świeżego
    ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, przekrojona na pół

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 812.2 kcal / 3398.1 kJ
Białko 28.1 g
Tłuszcz 41.6 g
Węglowodany 82.5 g
Błonnik 5 g
Tłuszcz nasycony 16.3 g
Sód 1373 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...