
Wersje kompatybilne
Grzanki z salsą pomidorową, awokado i jajkiem na miękko
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 jajek schłodzonych
- woda (do oznaczenia 1 l)
- 400 g pomidorów dojrzałych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 10 liści bazylii, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 awokado (ok. 300 g), bardzo dojrzałe, pokrojone na kawałki
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 6 kromek białego chleba
- sól do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 308.3 kcal / 1289.9 kJ
- Białko
- 11.3 g
- Tłuszcz
- 20 g
- Węglowodany
- 23.5 g
- Błonnik
- 6.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.8 g
- Sód
- 514.7 mg