Urządzenia i Akcesoria
Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje
Składniki
-
1200 g wody
-
1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowo 4 szczypty do oprószenia
-
10 g oleju
-
200 g ryżu basmati200 g ryżu jaśminowego
-
400 - 600 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry (4 filety, 100-150 g każdy)
-
2 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
-
4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
200 g groszek cukrowy, mrożony bez łyka (patrz wariant)
-
10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
80 g miodu, płynnego
-
30 g sosu sojowego
-
½ łyżeczki czosnku, granulowanego
-
1 - 2 szczypty papryczki chili, suszonej, w płatkach
-
zielona cebulka ze szczypiorkiem posiekana, do dekoracji
-
ziarna sezamu, białego do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1523.2 mg
Białko
31.3 g
Kalorie
2325.2 kJ /
555.7 kcal
Tłuszcz
19.8 g
Błonnik
2.3 g
Tłuszcz nasycony
4.4 g
Węglowodany
62 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SZYBKIE OBIADY V
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Łosoś z cytrynowym sosem holenderskim, szparagami i ryżem
45 min
Dorsz na parze w pesto z risotto i salsą pomidorową
45 min
Łosoś z sosem z mango, fasolką szparagową i marchewką
1 godz.
Łosoś w sosie imbirowym z orzechami nerkowca
30 min
Łosoś na parze z pesto, ryż i fasolka szparagowa (BLW, dla dzieci)
35 min
Łosoś ze szparagami i pietruszkowym purée
40 min
Łosoś z ziemniakami i brokułami z koperkowym sosem
50 min
Dorsz na parze z ryżem i szpinakiem w sosie cytrynowym
30 min
Łosoś na parze po azjatycku
1 godz.
Łosoś z brokułami i ziemniakami w sosie koperkowym
40 min
Łosoś z ryżem basmati i sosem koperkowym
55 min
Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów
40 min