Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem
TM6 TM5

Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem

4.8 (845 ocen)

Składniki

  • 1200 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowo 4 szczypty do oprószenia
  • 10 g oleju
  • 200 g ryżu jaśminowego
    lub 200 g ryżu basmati
  • 400 - 600 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry (4 filety, 100-150 g każdy)
  • 2 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach, bez łyka (patrz wariant)
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 80 g miodu, płynnego
  • 30 g sosu sojowego
  • ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
  • 1 - 2 szczypty papryczki chili, suszonej, w płatkach
  • zielona cebulka ze szczypiorkiem, posiekana, do dekoracji
  • ziarna sezamu, białego, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2325.2 kJ / 555.7 kcal
Białko
31.3 g
Węglowodany
62 g
Tłuszcz
19.8 g
Tłuszcz nasycony
4.4 g
Błonnik
2.3 g
Sód
1523.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy