Urządzenia i Akcesoria
Wielkanocne gniazdka z pastą jajeczną
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
12 sztuk
Składniki
Gotowanie jajek
-
6 jajek schłodzonych
-
woda (do oznaczenia 1 l)
Gniazda wielkanocne
-
masło do natłuszczenia
-
250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
30 g oliwy z oliwek
-
1 żółtko
-
120 g wody
-
½ łyżeczki soli
Pasta jajeczna
-
2 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście
-
20 g cebuli szalotki
-
30 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
-
10 g musztardy
-
10 g majonezu
-
5 g octu jabłkowego
-
1 łyżeczka soli
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
szczypiorek, świeży (opcjonalnie) do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
343.2 mg
Białko
5.5 g
Kalorie
616.6 kJ /
147.4 kcal
Tłuszcz
6.2 g
Błonnik
0.7 g
Tłuszcz nasycony
1.5 g
Węglowodany
16.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Wytrawne placki dyniowe
40 min
Tarta z ricottą i kolorowymi pomidorkami
1 godz. 30 min
Mini babki do koszyczka wielkanocnego
40 min
Warstwowa sałatka z szynką i jajkami
35 min
Truskawkowa chmurka w pucharkach
3 godz.
Pełnoziarnisty wieniec wielkanocny z jajkami i łososiem
1 godz. 45 min
Sałatka z jajkiem i spiralizowanym ogórkiem (TM5)
25 min
Gniazdka ze spiralizowanej cukinii z pesto i pudrem z boczku (TM6, TM7)
25 min
Ślimaczki z pesto na parze
2 godz. 5 min
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i pomidorkami koktajlowymi (TM7)
40 min
Makaron z cukinii z pesto i suszonymi pomidorami (TM6)
20 min
Pizzerinki z rumienionymi pieczarkami, serem tylżyckim i szynką
1 godz. 55 min