Urządzenia i Akcesoria
Austriackie placuszki Funkaküachle
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
20 sztuk
Składniki
-
500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
250 g mleka
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
-
50 g cukru
-
2 żółtka
-
10 g wódki10 g rumu
-
1 szczypta soli
-
olej do głębokiego smażenia (ok. 800 ml)
-
cukier puder do oprószenia
-
dżem dowolny, do podania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
15.7 mg
Białko
3.6 g
Kalorie
750.9 kJ /
179.5 kcal
Tłuszcz
8.1 g
Błonnik
0.9 g
Tłuszcz nasycony
2.1 g
Węglowodany
22.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Tłusty czwartek II
8 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Cytrynowe tiramisu z owocami jagodowymi
45 Min
Greckie pączki (Loukoumades)
1 Std. 30 Min
Karnawałowe castagnole
1 Std.
Lody pistacjowe
9 Std. 30 Min
Jajeczne gałki oczne na Halloween
15 Min
Sałatka ze spiralizowanych jabłek z cytrusowym dressingiem (TM5)
15 Min
Smażone jabłka z budyniowym kremem waniliowym (TM5)
35 Min
Smażone jabłka z budyniowym kremem waniliowym (TM6, TM7)
35 Min
Nogi kurczaka huli huli z hawajskimi tostami
4 Std. 25 Min
Andaluzyjskie herbatniki (mantecados)
1 Std.
Gofry w stylu tostów francuskich z owocami jagodowymi
30 Min
Rogaliki orzechowe
2 Std.