Ciasto "Pszczółka"

Ciasto "Pszczółka"

4.5 26 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
24 porcje

Składniki

Ciasto
  • 8 jajek
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 70 g oleju
Pszczółki
  • 70 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
  • 10 g oleju
  • 24 morele, z puszki połówki, odsączone z zalewy (1-2 puszki)
  • migdały, w płatkach
  • perełki cukrowe, białe (opcjonalnie) w kształcie oczu
Masa z serka i dekoracja
  • 500 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 60 g miodu płynnego
  • 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny (opcjonalnie) ekologicznej, bez białych błonek

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 220.1 kcal / 920.7 kJ
Białko 4.6 g
Tłuszcz 13.5 g
Węglowodany 20.8 g
Błonnik 1 g
Tłuszcz nasycony 5.5 g
Sód 132.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...