
Urządzenia i Akcesoria
Ciasto "Pszczółka"
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
24 porcje
Składniki
Ciasto
-
8 jajek
-
150 g cukru
-
2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
200 g mąki pszennej
-
40 g skrobi ziemniaczanej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 - 3 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
70 g oleju
Pszczółki
-
70 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
-
10 g oleju
-
24 morele, z puszki połówki, odsączone z zalewy (1-2 puszki)
-
migdały, w płatkach
-
perełki cukrowe, białe (opcjonalnie) w kształcie oczu
Masa z serka i dekoracja
-
500 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
-
80 g jogurtu naturalnego
-
60 g miodu płynnego
-
10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny (opcjonalnie) ekologicznej, bez białych błonek
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
220.1 kcal /
920.7 kJ
Białko
4.6 g
Tłuszcz
13.5 g
Węglowodany
20.8 g
Błonnik
1 g
Tłuszcz nasycony
5.5 g
Sód
132.4 mg