Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt
- 6 jajek
- 150 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 180 g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Krem i nasączanie biszkoptu
- 90 g wody
- 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 250 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- owoce jagodowe, świeże, do dekoracji
- 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2659 kJ / 635.5 kcal
- Białko
- 12.7 g
- Węglowodany
- 62.2 g
- Tłuszcz
- 37.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 21.1 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 313 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tęczowy deser z galaretek
3h 45 min
Slush z mrożonych owoców z aquafabą
10 Min
Makaron z kurczakiem, brokułem i szpinakiem (BLW, dla dzieci)
30min
Świąteczne choinki brownie
2 Std. 50 Min
Mrożony deser z krojonymi truskawkami (TM5)
6h 10 min
Gotowanie na parze selera naciowego (450-800 g)
35 min
Deser z truskawkami (TM5)
20min
Czekoladki truskawkowe z różowej czekolady
1h 40min
Fińskie ciasteczka zimowe (Joulutorttu)
1h 15min
Torcik Królowej Wiktorii
1 Std.
Baklava
3h 10min
Francuskie rogaliki (Croissants)
12 Std.