Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt
- 6 jajek
- 150 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 180 g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Krem i nasączanie biszkoptu
- 90 g wody
- 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 250 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- owoce jagodowe, świeże, do dekoracji
- 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2659 kJ / 635.5 kcal
- Białko
- 12.7 g
- Węglowodany
- 62.2 g
- Tłuszcz
- 37.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 21.1 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 313 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tartaletki z nektarynkami i kremem cytrynowym z mascarpone (TM6)
1h 50min
Karmelowe macchiato
30min
Torcik lodowy Gemma z jagodami i mascarpone
31 godz.
Marcepanowe kulki z orzechami włoskimi w karmelu
45min
Kokosowe muffinki z płynną czekoladą w środku
1h
Ciasto "Pszczółka"
1hod. 45min
Ciasto brzoskwiniowe Bellini
28h 20min
Torcik Królowej Wiktorii
1h
Bezalkoholowy drink cytrynowo-miętowy
5 min
Kawa cynamonowo-waniliowa
50min
Ciasteczka z białą czekoladą
25 Min
Cynamonki
2 Std. 15 Min