Thermomix® Party
TM6

Thermomix® Party

3.9 (50 ocen)

Składniki

Masło

  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, w temp. pokojowej

Chałka - waniliowa kruszonka

  • 40 g mąki pszennej, typu 450
    lub 40 g mąki krupczatki, typu 450
  • 30 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 30 g cukru wanilinowego
  • 30 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki

Chałka

  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru
  • 150 g mleka
    lub 150 g maślanki pozostałej po przygotowaniu masła
  • 2 żółtka
  • 2 jajka, rozmiar M
  • 560 g mąki pszennej, typu 450
  • ½ łyżeczki soli
  • 40 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
  • 50 g octu, do Mycia Wstępnego (opcjonalnie)
  • 2 białka, roztrzepane

Sorbet z mrożonych owoców

  • 25 - 50 g cukru (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
  • 450 - 500 g owoców, mrożonych, np. truskawek, malin, mango, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 100 - 200 g banana, dojrzałego (1-2 szt.), pokrojonego na kawałki

Napój pomarańczowo-cytrynowy

  • 1 pomarańcza, duża, bez białych błonek, pokrojona w ćwiartki
  • 1 cytryna, bez białych błonek, przekrojona na pół
  • 30 g cukru (patrz wskazówka)
  • 150 g kostek lodu (ok. 10 sztuk, patrz wskazówka)
  • 600 - 800 g wody mineralnej, niegazowanej

Surówka wielowarzywna

  • 250 g białej kapusty, pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 60 g marchewki, pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 60 g czerwonej cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 50 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 50 g jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na 4 cm kawałki
  • 50 g ogórków kiszonych, pokrojonych na kawałki
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 5 g cukru
    lub 5 g miodu
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 20 g oliwy z oliwek

Zupa jarzynowa i danie na Varomie

  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1 filet z piersi kurczaka, podwójny (400-700 g), bez skóry, pokrojony w kawałki (ok. 2 x 2 x 1 cm)
  • 1 - 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 60 - 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor (ok. 180 g), przekrojony na pół
    lub 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 120 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 120 g różyczek brokułu
  • 750 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 80 g makaronu, suchego (kokardki, muszelki, orzo lub zacierki), o długim czasie gotowania (min. 12 min, patrz wskazówka)
  • 200 g warzyw, mieszanych, świeżych (np. cukinii, papryki, brokułu, pieczarek), pokrojonych na kawałki
    lub 200 g warzyw, mieszanych, świeżych (np. cukinii, marchewki, dyni), pokrojonych na wstążki (patrz wskazówka)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu lub 18% tłuszczu
    lub 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
5565.3 kJ / 1330.1 kcal
Białko
42.6 g
Węglowodany
155.4 g
Tłuszcz
61.8 g
Tłuszcz nasycony
33.6 g
Błonnik
12.9 g
Sód
1119.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy