Ciasto karmelowe z owocami i sosem karmelowym

Ciasto karmelowe z owocami i sosem karmelowym

4.5 59 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 4 godz. 30 min
12 porcji

Składniki

Sos karmelowy
  • 250 g cukru
  • 220 g śmietany, 36% tłuszczu
  • 30 g wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
  • 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
  • 1000 g wody do Mycia Wstępnego
  • 15 g octu do Mycia Wstępnego
Ciasto karmelowe
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 120 g masła miękkiego, podzielonego na kawałki
  • 120 g mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykończenie
  • 300 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 30 g cukru pudru (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
  • owoce jagodowe, świeże np. maliny, jeżyny, borówki (ok. 250 g)
  • liście mięty, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 431.4 kcal / 1805.1 kJ
Białko 4.6 g
Tłuszcz 27.8 g
Węglowodany 42.3 g
Błonnik 0.5 g
Tłuszcz nasycony 17 g
Sód 104.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...