Ciasto karmelowe z owocami i sosem karmelowym
TM6

Ciasto karmelowe z owocami i sosem karmelowym

4.5 (49 ocen)

Składniki

Sos karmelowy

  • 250 g cukru
  • 220 g śmietany, 36% tłuszczu
  • 30 g wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
  • 30 g masła, zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
  • 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
  • 15 g octu, do Mycia Wstępnego

Ciasto karmelowe

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 120 g masła, miękkiego, podzielonego na kawałki
  • 120 g mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykończenie

  • 300 g śmietany, 36% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 30 g cukru pudru (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
  • owoce jagodowe, świeże, np. maliny, jeżyny, borówki (ok. 250 g)
  • liście mięty, świeże, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1805.1 kJ / 431.4 kcal
Białko
4.6 g
Węglowodany
42.3 g
Tłuszcz
27.8 g
Tłuszcz nasycony
17 g
Błonnik
0.5 g
Sód
104.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy