Cytrynowe tiramisu z owocami jagodowymi

Cytrynowe tiramisu z owocami jagodowymi

4.8 6 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 45 min
8 porcji

Składniki

Syrop cytrynowy
  • 100 g cukru
  • 170 g wody
  • 90 g likieru cytrynowego, typu limoncello (patrz wskazówka)
    90 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Pianka z owoców leśnych
  • 70 - 90 g cukru
  • skórka z cytryny z 1 szt., ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 450 g owoców jagodowych, świeżych np. borówek, malin, jeżyn, truskawek
    450 g owoców jagodowych, mrożonych, np. borówek, malin, jeżyn, truskawek
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 białka ze sparzonych jajek
    110 g wody z ciecierzycy, z puszki (aquafaby), (patrz wskazówka)
Bita śmietana z maślanką
  • 60 g cukru
  • 600 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 90 g maślanki
  • 32 biszkopty lady fingers przekrojone na pół, (patrz wskazówka)
  • owoce jagodowe, świeże np. borówki, maliny, jeżyny, truskawki, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 128.4 mg
Białko 7.8 g
Kalorie 2937 kJ / 702 kcal
Tłuszcz 32.1 g
Błonnik 1.8 g
Tłuszcz nasycony 18.6 g
Węglowodany 94.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...