Bezglutenowy chlebek z daktylami i jabłkami

4.7 12 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
16 kromek

Składniki

  • 240 g ryżu brązowego
    240 g ryżu białego, krótkoziarnistego
  • 100 g daktyli, suszonych, bez pestek
  • 140 g jabłka nieobranego, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
  • 80 g orzechów włoskich, łuskanych (patrz wariant)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka łusek babki płesznik (psyllium) mielonych (patrz wskazówka)
    1 łyżka łusek babki jajowatej, mielonych
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 100 g wody
  • 60 g oliwy z oliwek

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 163.8 kcal / 685.2 kJ
Białko 3.5 g
Tłuszcz 8.6 g
Węglowodany 19.4 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 1.4 g
Sód 204.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...