Urządzenia i Akcesoria
Tort czekoladowy z kremem orzechowo-kajmakowym
Przygotowanie 1 godz. 45 min
Czas całkowity 48 godz.
16 porcji
Składniki
Biszkopt czekoladowy
-
100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
-
8 jajek
-
200 g cukru
-
4 łyżeczki cukru wanilinowego2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
200 g mąki pszennej
-
25 g kakao
-
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 szczypty soli
Żelka z czarnej porzeczki
-
400 g czarnych porzeczek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych400 g czarnych porzeczek, świeżych
-
100 g cukru
-
3 łyżki wody
-
2 łyżeczki żelatyny w proszku
Krem z masłem orzechowym i kajmakiem
-
500 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
270 g masła orzechowego schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
180 g masy kajmakowej schłodzonej, podzielonej na kawałki
Przełożenie
-
250 - 300 g czarnej herbaty, zaparzonej niezbyt mocnej
Drip czekoladowy i dekoracja
-
150 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
-
150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
10 - 30 g mleka (opcjonalnie)
-
rurki waflowe pralinki, czekoladki itp., do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
219.3 mg
Białko
12.6 g
Kalorie
2253 kJ /
538.5 kcal
Tłuszcz
33 g
Błonnik
4.8 g
Tłuszcz nasycony
15.1 g
Węglowodany
50.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PYSZNE TORTY
22 Przepisy
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Tort z kremem Oreo® i czekoladowym dripem
14 godz.
Polewa czekoladowa do tortu (drip)
10 min
Różowy tort z kremem malinowym
48 godz.
Krem cappuccino na białej czekoladzie
40 min
Krem michałkowy biały
6 godz. 20 min
Krem z masłem orzechowym i kajmakiem
5 min
Tort z kremem michałkowym i żelką pomarańczową
48 godz.
Biszkopt czekoladowy
4 godz.
Biszkopt kakaowy
4 godz.
Tort z kremem à la Kinder Bueno® i musem porzeczkowym
72 godz.
Wilgotny biszkopt z olejem
4 godz.
Tort cappuccino z chrupką z białej czekolady
48 godz.