
Wersje kompatybilne
Makaron pełnoziarnisty z warzywami na parze i dresingiem jogurtowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 200 g jogurtu greckiego
- 10 g musztardy Dijon
- 10 g miodu
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 ¾ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1200 g wody
- 150 g cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
150
g zielonej fasolki szparagowej, świeżej z odciętymi końcówkami, pokrojonej na 3 części
lub 150 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej ciętej, uprzednio rozmrożonej - 100 g zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 270 g makaronu, suchego, typu penne pełne ziarno, Lubella
- ser parmezan, tarty do oprószenia (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 457.7 kcal / 1915.1 kJ
- Białko
- 16.6 g
- Tłuszcz
- 15.3 g
- Węglowodany
- 63.6 g
- Błonnik
- 5 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.4 g
- Sód
- 906.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Łosoś ze szparagami i młodymi ziemniakami
30 min
Zapiekanka makaronowa z soczewicą i salami
1 godz.
Cytrynowa potrawka z ciecierzycy i ryżu
50 min
Makaron z marynowanymi burakami i serem feta
2 godz.
Sałatka z grillowanej papryki i ciecierzycy
25 min
Sałatka ziemniaczano-brokułowa z kukurydzą i szczypiorkiem
30 min
Brokułowa sałatka z jajkiem
30 min
Pieczone bataty z jajkiem sadzonym na parze
30 min
Makaron z bobem, serem feta i migdałami
45 min
Jednogarnkowy makaron z pomidorem i oliwkami
25 min
Leczo z kurczakiem
30 min
Wiosenna zupa kalafiorowa
30 min