Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g basmati rice
- 20 g chickpea (besan) flour
- 40 g ghee (see Tips)
- 1 tsp cumin seeds
- ½ tsp fennel seeds
- 1 pinch asafoetida (see Tips)
- 300 g red onion, cut into quarters
- 3 cm piece fresh ginger, cut into pieces
- 3 garlic cloves
- 400 g water
- 400 g canned chopped tomatoes
- 1 ½ tsp sea salt
- ½ tsp Kashmiri chilli powder
- 10 g ground turmeric
- 1 tsp ground coriander
- ½ tsp ground black pepper
- 1 tbsp green mango powder (see Tips)
- 1 ½ tsp garam masala (see Tips)
- 800 g canned chickpeas, rinsed and drained (approx. 500 g after draining)
- 20 g lemon juice
- 2 tbsp raisins, to garnish (optional)
- natural yoghurt, to garnish
- 1 fresh long green chilli, trimmed and cut into thin slices, to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1648.8 kJ / 392.5 kcal
- Białko
- 14.7 g
- Węglowodany
- 40.8 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.8 g
- Błonnik
- 14.2 g
- Sód
- 1324.6 mg
Alternatywne przepisy
Vegan Mushroom Masala with Chilli and Turmeric
25 Min
Ras el hanout
10 Min
Satay Tofu Kebabs; Massaman Curry with Jasmine Rice
2h 20 min
Lemon Rice
15 Min
Tandoori Cauliflower with red lentil dahl and raita
1h
Moong Dhall (Green Peas Dhall)
40 min
Spinach and paneer curry (Diabetes)
50 Min
Vegan Wild Mushroom and Cavolo Nero Lasagne with Walnut Rocket Pesto
2 Std.
Chhole (chickpea curry)
35 min
Vegetable Sambar
35 min
Gluten-free Vegan Lasagne
2h 20 min
Delicious coconut dhal (6 months+)
30 min