Pizzerinki z rumienionymi pieczarkami, serem tylżyckim i szynką

Pizzerinki z rumienionymi pieczarkami, serem tylżyckim i szynką

4.9 119 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
16 sztuk

Składniki

Rumienienie pieczarek
  • 30 g wody
  • 300 g pieczarek pokrojonych w 5 mm plastry
  • 20 g oliwy z oliwek
    20 g oleju
  • 2 szczypty soli
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Pizzerinki
  • 270 g wody letniej
  • 20 g świeżych drożdży pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 490 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 16 łyżeczek pasty ajvar łagodnej lub pikantnej (ok. 200 g, patrz wskazówka)
  • oregano, suszone do oprószenia
  • 16 plastrów sera żółtego, w plastrach tylżyckiego, Hochland®
  • 16 plastrów szynki, w plastrach (ok. 200 g)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 261.8 kcal / 1095.2 kJ
Białko 12 g
Tłuszcz 12.2 g
Węglowodany 25.9 g
Błonnik 1.8 g
Tłuszcz nasycony 4.5 g
Sód 568.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...