
Urządzenia i Akcesoria
Pizzerinki z rumienionymi pieczarkami, serem tylżyckim i szynką
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
16 sztuk
Składniki
Rumienienie pieczarek
-
30 g wody
-
300 g pieczarek pokrojonych w 5 mm plastry
-
20 g oliwy z oliwek
-
2 szczypty soli
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Pizzerinki
-
270 g wody letniej
-
20 g świeżych drożdży pokruszonych
-
1 łyżeczka cukru
-
490 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
40 g oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka soli
-
16 łyżeczek pasty ajvar łagodnej lub pikantnej (ok. 200 g, patrz wskazówka)
-
oregano, suszone do oprószenia
-
16 plastrów sera żółtego, w plastrach tylżyckiego, Hochland®
-
16 plastrów szynki, w plastrach (ok. 200 g)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
261.8 kcal /
1095.2 kJ
Białko
12 g
Tłuszcz
12.2 g
Węglowodany
25.9 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
4.5 g
Sód
568.3 mg