Wersje kompatybilne
Pizzerinki z rumienionymi pieczarkami, serem tylżyckim i szynką
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Rumienienie pieczarek
- 30 g wody
- 300 g pieczarek, pokrojonych w 5 mm plastry
-
20
g oliwy z oliwek
lub 20 g oleju - 2 szczypty soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Pizzerinki
- 270 g wody, letniej
-
20
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka cukru
- 490 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 16 łyżeczek pasty ajvar, łagodnej lub pikantnej (ok. 200 g, patrz wskazówka)
- oregano, suszone, do oprószenia
- 16 plastrów sera żółtego, w plastrach, tylżyckiego, Hochland®
- 16 plastrów szynki, w plastrach (ok. 200 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1095.2 kJ / 261.8 kcal
- Białko
- 12 g
- Węglowodany
- 25.9 g
- Tłuszcz
- 12.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.5 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 568.3 mg
Alternatywne przepisy
Placki cukiniowe z sosem tzatziki
50 min
Pizza rzymska
24h
Meksykańskie zaplatane bułki
2h
Bułki maślane z ziarnami
2h
Pizzowe łódeczki w dwóch wariantach
1h 30min
Lemoniada brzoskwiniowa
5 menit
Mleczne bułki do odrywania
4h
Ślimaczki bazyliowe z serem edamskim i porem
2h 30min
Malinianki
2h 50min
Odjazdowe pizzerki
1h 40min
Szybka pizza neapolitańska
50 min
Placek czosnkowo-serowy
2h