Urządzenia i Akcesoria
Grzybowe stir-fry z ryżem
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje
Składniki
-
5 g skrobi ziemniaczanej5 g skrobi kukurydzianej
-
950 g wody plus dodatkowo 1 łyżka
-
300 g grzybów, świeżych np. shiitake, boczniaki, pieczarki, pokrojonych w 0,5 cm plastry
-
50 g oleju
-
80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
25 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
-
2 - 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego1 - 2 czerwone papryczki chili, suszone
-
15 g sosu sojowego, light15 g sosu sojowego
-
5 g sosu ostrygowego (opcjonalnie)
-
1 kostkę bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszoną1 łyżeczkę koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 - 1 ½ łyżki cukru1 - 1 ½ łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
½ łyżeczki soli
-
200 g ryżu jaśminowego
-
100 g cukinii pokrojonej w słupki (5 x 0,5 cm)
-
100 g marchewki pokrojonej w słupki (5 x 0,5 cm)
-
100 g liści kapusty pekińskiej pokrojonej w plastry
-
80 g minikolb kukurydzy, konserwowych (opcjonalnie) odsączonych z zalewy
-
80 g kiełków fasoli, świeżych
-
olej sezamowy, prażony do skropienia
-
cebula dymka pokrojona w plasterki, do dekoracji
-
ziarna sezamu do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
557.4 mg
Białko
8.9 g
Kalorie
1585.4 kJ /
378.9 kcal
Tłuszcz
13.6 g
Błonnik
4.1 g
Tłuszcz nasycony
2 g
Węglowodany
58.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SKARBY LASU
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Tempeh teriyaki z warzywami i ryżem
40 min
Miso carbonara z makaronem udon
30 min
Wegański pad thai z tofu
45 min
Frittata ze spiralizowanymi ziemniakami (TM6, TM7)
45 min
Makaron shirataki (konjac) z sosem orzechowo-szparagowym
45 min
Risotto z kimchi
35 min
Ryż z kimchi i jajkiem w stylu koreańskim
50 min
Steki kalafiorowe z purée fasolowym
25 min
Zupa miso z warzywami
30 min
Makaron udon z krewetkami
30 min
Wrapy z shawarmą z boczniaków
45 min
Wegański gulasz z boczniaków i ciecierzycy
30 min