Pieczona ryba w kurkumie z salsą pomidorową

Pieczona ryba w kurkumie z salsą pomidorową

3.9 11 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje

Składniki

  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    30 g
  • filety z ryby o białym mięsie np. dorsza, halibuta, bez skóry i ości (ok. 200 g każdy)
    4
  • sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia
  • orzechów macadamia, surowych, połówek
    10 g
    10 g migdałów, blanszowanych
  • łodyg trawy cytrynowej, świeżych pokrojonych na 1 cm kawałki
    10 g
    10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na 1 cm kawałki
  • liść limonki Kaffir, świeży (opcjonalnie)
    1
  • ząbki czosnku
    2
  • cebuli szalotki przekrojonej na pół
    50 g
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    1 łyżeczka
  • soli
    2 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • wody
    1000 g
  • ryżu białego, basmati
    200 g
  • pomidorków koktajlowych
    300 g
  • liści kolendry, świeżych
    5 g
  • zielona papryczka chili, świeża (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość pokrojonej w plastry, do dekoracji
    1
  • liście kolendry, świeże do dekoracji
  • limonka pokrojona w ósemki, do skropienia
    1

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 460.5 kcal / 1926.8 kJ
Białko 37.4 g
Tłuszcz 12.9 g
Węglowodany 50 g
Błonnik 3.5 g
Tłuszcz nasycony 2.4 g
Sód 1265.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...