Wersje kompatybilne
Laksa z dorszem; Tajskie placki kukurydziane
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Laksa z dorszem
-
200
g azjatyckiego cienkiego makaronu, z fasoli mung lub z grochu
lub 200 g ryżowego makaronu, vermicelli - woda, letnia, do namoczenia
- 2 ząbki czosnku
- ½ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (opcjonalnie)
- 5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 10 g liści kolendry, świeżych
- 20 g oleju
- 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę
- 1 żółta papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę
- 500 g wody
- 430 g mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry (patrz wskazówka)
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona -
1
łyżka sosu rybnego
lub 1 łyżka sosu sojowego - 400 g fileta z dorsza, bez skóry
- sól, do oprószenia
- sok z limonki, świeżo wyciśnięty, do skropienia
Tajskie placki kukurydziane
- 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 10 g liści kolendry, świeżych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 560 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy (1 puszka)
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 70 g mleczka kokosowego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki zielonej pasty curry (patrz wskazówka)
- olej, do smażenia
- czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji (opcjonalnie)
- słodki sos chili, do podania (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3819 kJ / 912.8 kcal
- Białko
- 37.4 g
- Węglowodany
- 120.4 g
- Tłuszcz
- 27.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 18.2 g
- Błonnik
- 7.1 g
- Sód
- 812.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Orzechowy kurczak po tajsku z kokosowym ryżem
1h
Curry z dorszem i krewetkami
40 min
Kotleciki rybne z ryżem i kapustą pak choi
45 min
Żółte curry z dorszem, ciecierzycą i ryżem; Ciasto pomarańczowe z Varomy
55 min
Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem
1h 15 min
Pikantny koreański bowl z wołowiną
1h
Tajska zupa z kurczakiem (Tom Kha Gai)
40 min
Bowl z ryżem i łososiem
50 min
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50 min
Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu
30 min
Biała zupa chili z kurczakiem; Bułeczki na parze; Lemoniada z kolendry i cytrusów
1h
Kokosowa zupa z rybą i batatami (z osłoną noża miksującego)
35 min