
Wersje kompatybilne
Laksa z dorszem; Tajskie placki kukurydziane
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Laksa z dorszem
-
200
g azjatyckiego cienkiego makaronu, z fasoli mung lub z grochu
lub 200 g ryżowego makaronu, vermicelli - woda letnia, do namoczenia
- 2 ząbki czosnku
- ½ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (opcjonalnie)
- 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 10 g liści kolendry, świeżych
- 20 g oleju
- 1 czerwona papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę
- 1 żółta papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę
- 500 g wody
- 430 g mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry (patrz wskazówka)
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona -
1
łyżka sosu rybnego
lub 1 łyżka sosu sojowego - 400 g fileta z dorsza, bez skóry
- sól do oprószenia
- sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia
Tajskie placki kukurydziane
- 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 10 g liści kolendry, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 560 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy (1 puszka)
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 70 g mleczka kokosowego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki zielonej pasty curry (patrz wskazówka)
- olej do smażenia
- czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji (opcjonalnie)
- słodki sos chili do podania (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 912.8 kcal / 3819 kJ
- Białko
- 37.4 g
- Tłuszcz
- 27.1 g
- Węglowodany
- 120.4 g
- Błonnik
- 7.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 18.2 g
- Sód
- 812.9 mg