
Urządzenia i Akcesoria
Laksa z dorszem; Tajskie placki kukurydziane
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
Laksa z dorszem
-
azjatyckiego cienkiego makaronu, z fasoli mung lub z grochu200 g
-
woda letnia, do namoczenia
-
ząbki czosnku2
-
czerwonej papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki½
-
korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry5 g
-
cebuli szalotki przekrojonej na pół50 g
-
liści kolendry, świeżych10 g
-
oleju20 g
-
czerwona papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę1
-
żółta papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę1
-
wody500 g
-
mleczka kokosowego430 g
-
zielonej pasty curry (patrz wskazówka)1 łyżeczka
-
koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
sosu rybnego1 łyżka
-
fileta z dorsza, bez skóry400 g
-
sól do oprószenia
-
sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia
Tajskie placki kukurydziane
-
cebuli szalotki przekrojonej na pół50 g
-
liści kolendry, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji10 g
-
kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy (1 puszka)560 g
-
mąki pszennej100 g
-
jajka2
-
mleczka kokosowego70 g
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
-
zielonej pasty curry (patrz wskazówka)2 łyżeczki
-
olej do smażenia
-
czerwona papryczka chili, świeża (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji
-
słodki sos chili do podania (patrz wskazówka)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
912.8 kcal /
3819 kJ
Białko
37.4 g
Tłuszcz
27.1 g
Węglowodany
120.4 g
Błonnik
7.1 g
Tłuszcz nasycony
18.2 g
Sód
812.9 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Japoński omlet z kapustą (okonomiyaki)
30 min
Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem
1 godz. 15 min
Koreański makaron japchae (TM6)
1 godz. 15 min
Biała zupa chili z kurczakiem; Bułeczki na parze; Lemoniada z kolendry i cytrusów
1 godz.
Kurczak w zielonym sosie mole z komosą ryżową i warzywami
45 min
Żółte curry z dorszem, ciecierzycą i ryżem; Ciasto pomarańczowe z Varomy
55 min
Zupa z kimchi i tofu
30 min
Kokosowe bułeczki bao z indykiem hoisin
1 godz. 20 min
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50 min
Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu
30 min
Zupa Pho z resztek pieczonego drobiu
2 godz. 15 min
Kokosowa zupa z rybą i batatami (z osłoną noża miksującego)
35 min