Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
TM5 TM6

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

4.7 (7 ocen)

Składniki

  • 250 g różyczek brokułu
  • 320 makaronu, suchego, krótkiego, np. penne
  • woda, osolona, do gotowania
  • 250 g tuńczyka, w oleju, odsączonego z zalewy
  • 4 filety z anchois, w oleju, odsączone z zalewy (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 500 g mleka
  • 40 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 60 g sera gruyère, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 60 g sera żółtego, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • natka pietruszki, świeża, posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2660.8 kJ / 635.5 kcal
Białko
35.5 g
Węglowodany
77.8 g
Tłuszcz
20.8 g
Tłuszcz nasycony
7.9 g
Błonnik
43.4 g
Sód
452.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy