
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g różyczek brokułu
- 320 g makaronu, suchego, krótkiego np. penne
- woda osolona, do gotowania
- 250 g tuńczyka, w oleju odsączonego z zalewy
- 4 filety z anchois, w oleju odsączone z zalewy (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 500 g mleka
- 40 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
60
g sera gruyère pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 60 g sera żółtego pokrojonego na 3 cm kawałki - natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 635.5 kcal / 2660.8 kJ
- Białko
- 35.5 g
- Tłuszcz
- 20.8 g
- Węglowodany
- 77.8 g
- Błonnik
- 43.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.9 g
- Sód
- 452.2 mg