Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 225 g mleka
- 25 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 25 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 380 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
- 90 g sody oczyszczonej
- woda, do gotowania (ok. 3 l)
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 675.9 kJ / 161.6 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 26.9 g
- Tłuszcz
- 3.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 2457.3 mg
Alternatywne przepisy
Bawarskie bułki preclowe (Panini di Heidi)
4h 30min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 Std. 50 Min
Chleb litewski na miodzie
30h
Chleb drwala
24h 30min
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16hod. 40min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 Std. 40 Min
Prosty chleb mieszany
3h 40 min
Chleb codzienny na drożdżach
3 Std. 45 Min
Bułki z kminkiem
30 Min
Szybkie kajzerki
1 Std. 50 Min
Chleb tygrysi
4h
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min