Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Salmon mousse
- 150 g fresh boneless, skinless salmon fillet, cut into pieces (4 cm)
- 20 g butter
- 150 g hot smoked salmon, broken into pieces
- 200 g pouring (whipping) cream
- 1 sprig fresh dill, leaves only
- 1 tbsp pickled capers, drained
- 1 tsp lemon juice
- 1 - 2 pinches ground white pepper
- 1 tsp gelatine powder
- 1 - 2 tbsp boiling water
Gougère puffs
- 80 g Gruyère cheese or Swiss cheese, rind removed and cut into cubes (3 cm)
- 150 g water
- ½ tsp sea salt
- 1 pinch chilli powder
- 80 g butter
- 120 g plain flour
- 3 eggs
- fresh chives or fresh dill, finely chopped, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 611 kJ / 145 kcal
- Białko
- 7.2 g
- Węglowodany
- 4.7 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.2 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Sód
- 224.2 mg
Alternatywne przepisy
Chicken and port pâté
1 godz. 30 min
Pâtè with Riesling
3h
Prawn and trout terrine with horseradish cream
3h 25min
Mixed mushroom pâté
1h 25min
Blue Cheese Soufflés
45 min
Prawns, wasabi panna cotta and yuzu sauce
3h 10min
Leek and smoked salmon dip
55 min
Sicilian ricotta cheesecake with botrytis soaked figs
30h 25min
Colcannon
40 min
Spiced panna cotta with orange gin jelly
24h 35min
Gougères
55 min
French chicken liver pâté (L'Atelier Gourmet Food)
4h 15min