Barszcz na zakwasie z uszkami

Barszcz na zakwasie z uszkami

4.7 1.5K ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 123 godz. 50 min
8 porcji

Składniki

Zakwas z buraków (5 dni przed Wigilią)
  • 7 ząbków czosnku
  • 1000 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
  • 1000 g wody
  • 4 liście laurowe, suszone
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 kromka chleba żytniego na zakwasie (ok. 50 g)
Barszcz czerwony na zakwasie
  • 900 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
  • 60 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 60 g korzenia pietruszki pokrojonej na kawałki
  • 60 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1800 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 - 3 grzyby, suszone (np. borowiki, podgrzybki)
  • 350 - 400 g zakwasu z buraków
Farsz
  • 80 g grzybów, suszonych (np. borowików, podgrzybków)
  • 500 g wody
  • 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Ciasto
  • 270 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 150 g wody ciepłej, plus dodatkowa ilość do ugotowania uszek
  • sól do ugotowania uszek

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1073.5 mg
Białko 8.9 g
Kalorie 1038 kJ / 247.9 kcal
Tłuszcz 5.5 g
Błonnik 5.5 g
Tłuszcz nasycony 0.9 g
Węglowodany 40.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...