
Urządzenia i Akcesoria
Barszcz na zakwasie z uszkami
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 123 godz. 50 min
8 porcji
Składniki
Zakwas z buraków (5 dni przed Wigilią)
-
7 ząbków czosnku
-
1000 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
-
1000 g wody
-
4 liście laurowe, suszone
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
3 łyżeczki soli
-
2 łyżeczki cukru
-
1 kromka chleba żytniego na zakwasie (ok. 50 g)
Barszcz czerwony na zakwasie
-
900 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
-
60 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
60 g korzenia pietruszki pokrojonej na kawałki
-
60 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
1 łyżeczka soli
-
3 liście laurowe, suszone
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
1800 g wody
-
2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka majeranku, suszonego
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka cukru
-
2 - 3 grzyby, suszone (np. borowiki, podgrzybki)
-
350 - 400 g zakwasu z buraków
Farsz
-
80 g grzybów, suszonych (np. borowików, podgrzybków)
-
500 g wody
-
150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
20 g oliwy z oliwek
-
1 płaska łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Ciasto
-
270 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
15 g oliwy z oliwek
-
150 g wody ciepłej, plus dodatkowa ilość do ugotowania uszek
-
sól do ugotowania uszek
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1073.5 mg
Białko
8.9 g
Kalorie
1038 kJ /
247.9 kcal
Tłuszcz
5.5 g
Błonnik
5.5 g
Tłuszcz nasycony
0.9 g
Węglowodany
40.9 g