
Urządzenia i Akcesoria
Barszcz na zakwasie z uszkami
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 123 godz. 50 min
8 porcji
Składniki
Zakwas z buraków (5 dni przed Wigilią)
-
ząbków czosnku7
-
czerwonych buraków pokrojonych na kawałki1000 g
-
wody1000 g
-
liście laurowe, suszone4
-
ziarna ziela angielskiego4
-
soli3 łyżeczki
-
cukru2 łyżeczki
-
kromka chleba żytniego na zakwasie (ok. 50 g)1
Barszcz czerwony na zakwasie
-
czerwonych buraków pokrojonych na kawałki900 g
-
marchewki pokrojonej na kawałki60 g
-
korzenia pietruszki pokrojonej na kawałki60 g
-
korzenia selera pokrojonego na kawałki60 g
-
soli1 łyżeczka
-
liście laurowe, suszone3
-
ziarna ziela angielskiego4
-
wody1800 g
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)2 łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
majeranku, suszonego1 łyżeczka
-
ząbki czosnku2 - 3
-
cukru1 łyżeczka
-
grzyby, suszone (np. borowiki, podgrzybki)2 - 3
-
zakwasu z buraków350 - 400 g
Farsz
-
grzybów, suszonych (np. borowików, podgrzybków)80 g
-
wody500 g
-
cebuli pokrojonej w ćwiartki150 g
-
oliwy z oliwek20 g
-
soli1 płaska łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
Ciasto
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu270 g
-
oliwy z oliwek15 g
-
wody ciepłej, plus dodatkowa ilość do ugotowania uszek150 g
-
sól do ugotowania uszek
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
247.9 kcal /
1038 kJ
Białko
8.9 g
Tłuszcz
5.5 g
Węglowodany
40.9 g
Błonnik
5.5 g
Tłuszcz nasycony
0.9 g
Sód
1073.5 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Wielkanocny chrzan z migdałami
25 min
Wigilijna kapusta z grzybami
1 godz. 20 min
Kompot z suszu
2 godz. 10 min
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
1 godz. 15 min
Wigilijna kapusta z grochem
2 godz. 20 min
Zakwas buraczany
168 godz. 50 min
Łazanki
1 godz.
Zakwas na żur
72 godz. 5 min
Ćwikła
50 min
Barszcz do pasztecików
2 godz. 5 min
Krokiety z grzybami i kapustą
2 godz. 10 min
Kapusta zasmażana
1 godz. 35 min