Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 900 g Wasser
- 500 g Erdäpfel, mehlig, geschält, in Stücken (2-3 cm)
- 12 Stück Zwetschken, frisch
- 12 Stück Würfelzucker (opcjonalnie)
- 120 g Butter, in Stücken, etwas mehr zum Einfetten
- 200 g Weizenmehl, griffig, etwas mehr für die Arbeitsfläche
- 40 g Hartweizengrieß, fein
- 1 Eidotter
- ¼ TL Salz
- 120 g Semmelbrösel
- 1 EL Staubzucker, etwas mehr zum Bestreuen
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 995 kJ / 238 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 10 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 136 mg
Alternatywne przepisy
Marillenknödel "die Besten"
1 Std.
Scheiterhaufen
1 Std. 30 Min
Grießnockerl
30min
Topfenpalatschinken
1 Std. 30 Min
Topfenknödel mit Zwetschkenröster
50 min
Marillenknödel mit Zuckerbröseln
1h 10 min
Apfelschlangerl
2 godz.
Reisauflauf mit Äpfeln
1 Std. 45 Min
Marillenknödel
1 Std. 15 Min
Topfenstrudel
2u. 10min
Apfelstrudel
1h 20 min
Buchteln mit Vanillesauce
1 godz. 40 min