![Topfenknödel mit Zwetschkenröster Topfenknödel mit Zwetschkenröster](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/9C4B622F-6801-4AF5-B0D9-EE374DF0FF35/Derivates/7C3337FB-A467-4FA5-A26E-DBD997C4EB12.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Topfenknödelteig
- 500 g Magertopfen, zerbröselt
- 50 g Butter, weich, in Stücken
- 60 g Weizengrieß, fein
- 100 g Semmelbrösel
- 30 - 50 g Staubzucker, nach Geschmack
- 1 Prise Salz
- 2 Eier (Größe M)
Zwetschkenröster
- 800 g Zwetschken, frisch, halbiert und entsteint
- 100 g Wasser
- 80 - 100 g Gelierzucker 3:1, nach Geschmack
- 1 Zimtstange
Butterbrösel- und Topfenknödelzubereitung
- 500 g Wasser
- 1 TL Salz
- 80 g Butter, in Stücken, etwas mehr zum Einfetten
- 120 g Semmelbrösel
- ½ TL Zimt, gemahlen
- 2 EL Staubzucker, etwas mehr zum Bestreuen
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1209 kJ / 289 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 38 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 527 mg
Alternatywne przepisy
Topfenpalatschinken
1h 30 min
Scheiterhaufen
1h 30 min
Marillenknödel
1h 15 min
Zwetschkenknödel mit Butterbröseln
1 Std.
Mohnnudeln
1h 30 min
Milchrahmstrudel
1h 55 min
Topfen-Marillen-Strudel
1h 30 min
Marillenknödel "die Besten"
1 Std.
Marillenknödel mit Zuckerbröseln
1 Std. 10 Min
Topfenstrudel
2h 10 min
Buchteln mit Vanillesauce
1h 40 min
Erdbeer-Topfen-Knödel mit Mohn auf Erdbeerspiegel
1 godz. 25 min