Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Topfenknödelteig
- 500 g Magertopfen, zerbröselt
- 50 g Butter, weich, in Stücken
- 60 g Weizengrieß, fein
- 100 g Semmelbrösel
- 30 - 50 g Staubzucker, nach Geschmack
- 1 Prise Salz
- 2 Eier (Größe M)
Zwetschkenröster
- 800 g Zwetschken, frisch, halbiert und entsteint
- 100 g Wasser
- 80 - 100 g Gelierzucker 3:1, nach Geschmack
- 1 Zimtstange
Butterbrösel- und Topfenknödelzubereitung
- 500 g Wasser
- 1 TL Salz
- 80 g Butter, in Stücken, etwas mehr zum Einfetten
- 120 g Semmelbrösel
- ½ TL Zimt, gemahlen
- 2 EL Staubzucker, etwas mehr zum Bestreuen
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1209 kJ / 289 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 38 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 527 mg
Alternatywne przepisy
Erdbeer-Topfen-Knödel mit Mohn auf Erdbeerspiegel
1h 25min
Marillenröster
30min
Marillenknödel "die Besten"
1h
Scheiterhaufen
1h 30 min.
Topfenknödel mit Marillenröster
1h 20min
Mohnnudeln
1h 30 min.
Topfenpalatschinken
1h 30 min.
Zwetschkenröster
1h 30 min.
Marillenknödel mit Zuckerbröseln
1h 10 min.
Zwetschkenknödel mit Butterbröseln
1h
Topfenstrudel
2 Std. 10 Min
Buchteln mit Vanillesauce
1 Std. 40 Min