Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Strudelteig (für 2 Strudel)
- 300 g Weizenmehl, glatt
- 30 g neutrales Öl, etwas mehr zum Einfetten
- 150 g Wasser, lauwarm
- 1 EL Apfelessig
- 1 Prise Salz
Topfenfülle
- 150 g Semmelwürfel
- 4 Eier, getrennt
- 200 g Zucker
- 1 Prise Salz
- 85 g Butter, in Stücken
- 40 g Vanillezucker, selbst gemacht
- 1000 g Topfen, 20% Fett
- 250 g Sauerrahm
- 1 Packung Vanillepuddingpulver (für 0,5 l)
- 2 TL Zitronenschale, gerieben
Fertigstellung
- Weizenmehl zum Bemehlen
- 100 g Butter, in Stücken
- Staubzucker zum Bestreuen
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 2045 kJ / 489 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 52 g
- Tłuszcz
- 24 g
- Błonnik
- 1.4 g
Alternatywne przepisy
Topfen-Marillen-Strudel
1 godz. 30 min
Milchrahmstrudel
1h 55min
Marillenknödel "die Besten"
1 Std.
Scheiterhaufen
1 godz. 30 min
Topfenpalatschinken
1 godz. 30 min
Topfenknödel mit Zwetschkenröster
50min
Marillenknödel mit Zuckerbröseln
1h 10min
Apfelschlangerl
2h
Reisauflauf mit Äpfeln
1 godz. 45 min
Kardinalschnitten
3h
Apfelstrudel
1 Std. 20 Min
Buchteln mit Vanillesauce
1h 40min