![Erdäpfelknödel Erdäpfelknödel](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/938352D3-DC07-4A2E-B879-08E0A0CC9550/Derivates/2A4FAD28-9D2E-48C5-8E99-14D9566C4FA4.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 750 g Wasser
- 500 g Erdäpfel, mehlig, geschält, in Stücken (2 cm)
- 40 g Butter, weich, etwas mehr zum Einfetten
- 200 g Weizenmehl, griffig, etwas mehr für die Arbeitsfläche
- 40 g Grieß, Hartweizen
- 1 Eidotter
- 1 TL Salz
- 1 Prise Muskatnuss, gemahlen
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 526 kJ / 126 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 22 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 103 mg
Alternatywne przepisy
Wurstknödel
1 godz. 20 min
Grießknöderl mit Geselchtem und Kohlgemüse
55 min
Prinzessinnenerdäpfel
1 godz. 20 min
Erdäpfelkroketten
3h 50min
Grammelknödel
1h 30min
Schwammerlgulasch mit Serviettenknödel
1h
Rindssuppe
2 godz.
Waldviertler Knödel
1h
Rehragout
1h 15min
Grießnockerl
30min
Erdäpfelrösti mit Schwammerlsauce
40min
Serviettenknödel
1 godz. 10 min