
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 750 g Wasser
- 500 g Erdäpfel, mehlig geschält, in Stücken (2 cm)
- 40 g Butter weich, etwas mehr zum Einfetten
- 200 g Weizenmehl, griffig etwas mehr für die Arbeitsfläche
- 40 g Grieß, Hartweizen
- 1 Eidotter
- 1 TL Salz
- 1 Prise Muskatnuss, gemahlen
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 126 kcal / 526 kJ
- Białko
- 3 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Węglowodany
- 22 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Sód
- 103 mg
Alternatywne przepisy
Grießknöderl mit Geselchtem und Kohlgemüse
55 min
Sachertorte
1 godz. 30 min
Grießnockerl
30 min
Schwammerlgulasch mit Serviettenknödel
1 godz.
Rindssuppe
2 godz.
Wurstknödel
1 godz. 20 min
Erdäpfelrösti mit Schwammerlsauce
40 min
Selchfleischknödel mit Sauerkraut
1 godz. 40 min
Grammelknödel
1 godz. 30 min
Waldviertler Knödel
1 godz.
Gemüselaibchen mit Schnittlauchsauce
1 godz.
Serviettenknödel
1 godz. 10 min